back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Ζαούτης: Κοινό μικρόβιο ο στρεπτόκοκκος, αντιμετωπίζεται με αντιβίωση

Διαβάστε επίσης

Με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους φέτος οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αναπνευστικός ιός RSV, ο οποίος είναι το συχνότερο αίτιο νοσηλείας των παιδιών.

Τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα, φέτος που έχουμε επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, η μετάδοση να είναι ευκολότερη, είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84  και στον Γιάννη Θεοδόση, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης.

«Η μεταδοτικότητά του συγκεκριμένου ιού είχε μειωθεί αισθητά κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 λόγω των περιοριστικών μέτρων. Τα παιδιά έως δύο ετών υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν κολλήσει σιγά σιγά αυτόν τον ιό και θα είχαν αποκτήσει ανοσία. Αυτή την περίοδο βλέπουμε παιδιά αυτής της ηλικίας τα οποία νοσούν πρώτη φορά από τον RSV».

Αναφερόμενος στον στρεπτόκοκκο ο κ. Ζαούτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι πάντα υπήρχε αυτό το μικρόβιο το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

«Υπάρχει θεραπεία για το στρεπτόκοκκο και είναι το αντιβιοτικό. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο, ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρο με την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων όπως μεταξύ άλλων, πονόλαιμος, πυρετός, και μυϊκοί πόνοι».

Τέλος υπογράμμισε πως οι πιθανότητες να κολλήσουμε όλους αυτούς τους ιούς και όχι μόνο covid, είναι αυξημένες.  
«Αυτό το χειμώνα θα δούμε αρκετές αναπνευστικές ιώσεις. Πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής, όπως να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και να αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα