back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ι. Βασδέκη: Η αναπηρία δεν καθορίζει τη συνολική ταυτότητα κάθε ανθρώπου

Διαβάστε επίσης

 

Όσοι έτυχε να περάσουν τις προηγούμενες ημέρες από τον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, θα παρατήρησαν ότι σε κεντρικά σημεία των χώρων του, είχαν τοποθετηθεί με μορφή αυτοκόλλητου, φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα μπουκέτο από κοπέλες με αμαξίδια, παιδιά με σύνδρομο dawn, αγόρια και κορίτσια με λευκά μπαστούνια.

Είναι μια καμπάνια του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) που ως Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εδώ και σχεδόν 25 χρόνια υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις. Το αυτονόητο δηλαδή, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν θα έχει αποκλεισμούς και όπου όλοι θα αισθάνονται χρήσιμοι, έχοντας ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 15% του πληθυσμού του πλανήτη είναι ΑμεΑ και όπως επισημαίνει η εκστρατεία ενημέρωσης του ΣΚΕΠ… Αν δεν τα βλέπεις γύρω σου, δεν είναι φυσιολογικό.

«Η αρνητική στάση καθενός χωριστά και της κοινωνίας συνολικά, είναι ο πιο επίμονος εχθρός για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ΑμεΑ. Εμείς οι ίδιοι, με τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας, ευθυνόμαστε για τον αποκλεισμό τους» λέει η διευθύντρια Επικοινωνίας και Εμπορικής Ανάπτυξης του ΣΚΕΠ Ιλεάνα Βασδέκη στον Αθήνα 984 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

«Η στάθμευση σε θέσεις αναπήρων, το κλείσιμο μια ράμπας, ο σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς αίσθηση συμπερίληψης, συγκροτούν πέρα από κάθε αμφιβολία μια αρνητική αντίληψη, που όμως μπορεί να αλλάξει, αν διαφοροποιηθεί το πιστεύω μας για την ευαλωτότητα. Επειδή, η αναπηρία δεν καθορίζει την συνολική ταυτότητα κάθε ανθρώπου» συμπληρώνει.

Στην κατεύθυνση αλλαγής νοοτροπίας με ζητούμενο τη λύση του προβλήματος, στοχεύει το

www.hoponinclusion.com/

Ένα νέο δημιούργημα του ΣΚΕΠ, ένα καινοτόμο διαδικτυακό Hub Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία. Αυτό προωθεί η ευρηματική καμπάνια σε σταθμούς του Μετρό, η οποία θα συνεχιστεί με installations (εγκαταστάσεις) σε φυσικό μέγεθος σε θέατρα και κινηματογράφους της πόλης, ανάμεσα στα καθίσματα για τους θεατές.
Υπάρχει και κιουάρ ή μπαρκόουντ που παραπέμπει στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση.
Το hoponinclusion λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία, καθώς και ως hub ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων, εμπειριών και προτάσεων» σημειώνει η Ιλεάνα Βασδέκη.

Και σημειώνει πως το περιεχόμενο στο σύνολό του, αποτελεί – blogs, Podcasts, videos αφύπνισης, ερωτηματολόγια προσβασιμότητας, αποτελεί δημιούργημα ανθρώπων με η χωρίς αναπηρία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και υπάρχει προσβασιμότητα του οπτικοακουστικού υλικού για όλους .

Τα βίντεο είναι διαθέσιμα με υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα. Τα podcast είναι προσβάσιμα σε κωφά και βαρήκοα άτομα μέσω απομαγνητοφώνησης στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, καθώς και με βίντεο στην Ελληνική Νοηματική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα