18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στον Δ. Αθηναίων η έκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα-«Ανοίγει ο δρόμος για τη διπλή Ανάπλαση»

Διαβάστε επίσης

Πρωτόκολλο παράδοσης της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα στον Δήμο Αθηναίων συνυπέγραψαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιαννης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Στον Βοτανικό συναντώνται τα χειροπιαστά αποτελέσματα δύο πολιτικών που εκτυλίσσονται παράλληλα: των σωστών επιλογών της Πολιτείας στο μεταναστευτικό και του τολμηρού σχεδιασμού για μία καλύτερη καθημερινότητα στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρο το δυτικό λεκανοπέδιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της τελετής.

«Μία τεράστια περιοχή, σχεδόν 10 χιλιάδων στρεμμάτων, αποδίδεται στους κατοίκους της, για να αρχίσει μία διπλή ανάπλαση, που ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει τη ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται απλά για μία διπλή και αναγκαία ανάπλαση, αλλά για μία διπλή και επίκαιρη απάντηση. Από τη μία πλευρά, η χώρα σταδιακά απαλλάσσεται από τις μεταναστευτικές δομές του παρελθόντος, ενώ από την άλλη και με κεντρικό σχεδιαστή και άνθρωπο που οραματίστηκε αυτήν την παρέμβαση, τον Δήμαρχο της Αθήνας, ο Ελαιώνας μετατρέπεται σε έναν πνεύμονα αθλητισμού, πρασίνου, πολιτισμού, αλλά και οικονομικής δραστηριότητας».

«Μιλάμε για μία ριζική αλλαγή σε μία πολύ μεγάλη έκταση. Σχεδόν η μισή θα γίνει πράσινο και στο κέντρο της φυσικά θα βρίσκεται το υπερσύγχρονο γήπεδο, που επιτέλους αποκτά η ομάδα των Αθηνών, ο Παναθηναϊκός. Οι επισκέπτες θα κινούνται εκεί μέσω ανοιχτών διαδρομών και έξυπνων μέσων μεταφοράς ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για οργανωμένη στάθμευση των αυτοκινήτων. Παράλληλα θα απελευθερωθούν οι γύρω οδικές αρτηρίες από την κυκλοφοριακή ασφυξία την οποία βιώνουν σήμερα όσοι κινούνται στον Κηφισό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.\

« Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε δύο μετρήσιμους στόχους: πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, εφαρμόζοντας μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε: «Κάναμε πράξη την αποσυμφόρηση στα νησιά. Κάνουμε πράξη την αποσυμφόρηση στην Αθήνα», προσέθεσε.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα τερματισμού λειτουργίας της δομής ως απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή, σημείωσε ότι σήμερα ανοίγει ο δρόμος για τη Διπλή Ανάπλαση, ευχαριστώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό, αλλά και την ομάδα που συνεργάστηκε με τον Δήμο Αθηναίων για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. «Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, βρισκόμαστε στην πίσω αυλή της Αθήνας μόλις 2 χλμ από την Ομόνοια, και όμως μια περιοχή η οποία για δεκαετίες βιώνει την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Μια περιοχή η οποία, όμως, σήμερα έχει κερδίσει το δικαίωμα στη ζωή. Έχει κερδίσει το δικαίωμα να σταθεί πάλι στα πόδια της και να δημιουργήσουμε στην πραγματικότητα μία πόλη μέσα στην πόλη. Διότι σήμερα είναι μια μέρα εξαιρετικά σημαντική για όλους εμάς στο Δήμο Αθηναίων. Ανοίγει ο δρόμος για την Διπλή Ανάπλαση, ένα υπερτοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με δύο πυλώνες, έναν εδώ στον Ελαιώνα όπου με όχημα το γήπεδο του Παναθηναϊκού και με τις αναγκαίες υποδομές δίνεται επιτέλους η ευκαιρία στην περιοχή να προχωρήσει μπροστά, αλλά και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου κερδίζουμε πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου. Θα ήθελα κ. Πρωθυπουργέ να ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά, αλλά και τον κ. Υπουργό και την ομάδα του για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε από την πρώτη στιγμή, που καταθέσαμε το αίτημα προκειμένου να επιστρέψει ο Ελαιώνας στους δημότες του. Από τότε έχουν γίνει πολλά και αποφασιστικά βήματα και όλοι αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο “αύριο” για την περιοχή, αλλά και συνολικότερα για την Αθήνα».

Η Δομή του Ελαιώνα

Η δομή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015, μετά από τις μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχτηκε η χώρα μας. Ο Δήμος Αθηναίων διέθεσε τον χώρο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία της πρώτης δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα και συνέδραμε τη Διοίκηση της Δομής με υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης και συνέργειες στις υπηρεσίες ένταξης. Από τις αρχές του 2020 ο ΔΟΜ, που λειτουργούσε τη δομή του Ελαιώνα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ανέθεσε την συνδιαχείρισή της στον Δήμο Αθηναίων (μέσω της ΕΑΤΑ Α.Ε. Ο.Τ.Α), ο οποίος και ανέλαβε την υποστήριξη της λειτουργίας της Δομής με την παροχή διοικητικής και τεχνικής συνδρομής, καθώς και ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενους σε αυτήν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απενεργοποίηση της δομής του Ελαιώνα και η παράδοσή της στον Δήμο Αθηναίων εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική αποδέσμευσης χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής και αξιοποίησής τους για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, καθώς την τελευταία τριετία έχει επιτευχθεί ο στόχος για δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Όπως επισημαίνεται, οι αφίξεις, που το 2018 άγγιξαν τις 46.000 και είχαν υπερβεί το 1 εκατομμύριο την τριετία 2015-2017, φέτος δεν ξεπερνούν τις 15.100, ενώ το καλοκαίρι του 2019 υπήρχαν 121 άναρχες δομές όπου διέμεναν περίπου 90.000 άτομα και σήμερα, μετά το κλείσιμο του Ελαιώνα, λειτουργούν 32 κλειστές ελεγχόμενες δομές στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 16.000 διαμένοντες.

Τονίζεται τέλος ότι η αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής έχει επιτευχθεί και χάρη στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες να έχουν περιοριστεί από 202.000 υποθέσεις το καλοκαίρι του 2019 σε λιγότερες από 24.000 τον Οκτώβριο.

Απόστολος Χονδρόπουλος, Γιώργος Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα