back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Qatargate: Διεθνής προβληματισμός από την εμπλοκή του γ.γ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων

Διαβάστε επίσης

Τριγμούς στους κόλπους των δομών εκπροσώπησης των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχει προκαλέσει το σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η αμφισβήτηση του τρόπου λειτουργίας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων, λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας δεδομένου ότι σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των αξιωματούχων που κρατούνται για το “Κατάρ gate” είναι ο Luca Visentini, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα αναδείχθηκε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Πριν από αυτό, ήταν επί μακρόν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Συνδικάτα τόσο από την χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό ή σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο δεν έκρυβαν την εντεινόμενη δυσαρέσκεια τους για την στάση των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων απέναντι:

• Στην επί τα χείρω μεταβολή των εργασιακών σχέσεων την τελευταία δεκαετία.

• Στην δραματική συμπίεση του εισοδήματος εξαιτίας της κρίσης ανατιμήσεων και φυσικά

• στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου σύμφωνα με το έγκυρο γερμανικό δίκτυο ZDF, περίπου 15.000 ξένοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, όταν και ανατέθηκε στη χώρα το Μουντιάλ.

Όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση του, “οι αγώνες των εργατών δεν έχουν καμία σχέση με την βρωμιά των ITUC- ETUC (σσ Διεθνής και Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία)”, υπογραμμίζοντας ότι “για όσους πέφτουν από τα σύννεφα με την σύλληψη του ΓΓ της ITUC (Διεθνής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας) και μέχρι ώρες πριν τη σύλληψή του επίσης Γενικού Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων-ΣΕΣ-ETUC, υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι οργανώσεις δεν είναι συνδικάτα, αλλά δημιουργήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και λειτουργούν με στόχο τον έλεγχο του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος από τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενώ ο προϋπολογισμός της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων χρηματοδοτείται κατά 75% από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για “συνδικαλιστές, που στις χώρες τους δεν είχαν κάνει ποτέ ούτε μισή μέρα απεργία, οι οποίοι έτρεχαν με βαλίτσες γεμάτες (με τι άραγε) να «εκπολιτίσουν» τα συνδικάτα των αναπτυσσόμενων χωρών. Το Κατάρ είναι εξαίρεση, από ότι φαίνεται, μόνο στο ότι οι βαλίτσες αυτή την φορά είχαν αντίθετη κατεύθυνση. Το σκάνδαλο για την ΕΕ είναι ότι αντί να εξαγοράζει η ΕΕ συνδικάτα, μια άλλη χώρα εξαγόρασε ένα δικό της παιδί.”

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα