back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επεισόδια σε Χαλκίδα, Ασπρόπυργο, Πάτρα, Ρόδο μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Διαβάστε επίσης

Επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. Όλα συνέβησαν όταν ο νεαρός πήγε να βάλει βενζίνη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηριού και έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Στη Χαλκίδα, γύρω στις 18.00 το απόγευμα, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν. Οι συγκεντρωθέντες αργά το απόγευμα αποσύρθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Στον Ασπρόπυργο

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε καταυλισμό Ρομά.

Εξαιτίας της φωτιάς οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούσαν να περάσουν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ασπροπύργου και επέστρεφαν σε προηγούμενους σταθμούς.

Στην Πάτρα

Επεισόδια προκλήθηκαν απόψε στο κέντρο της Πάτρας, στο τέλος δεύτερης πορείας που οργανώθηκε με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Ερμού, στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και πέταξαν πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με την ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στην συνέχεια τα ίδια άτομα επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν, τους απομάκρυναν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας.

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, με κύριο σύνθημά τους «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα.

Στην Ρόδο

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν δεκάδες τσιγγάνοι, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου Ρομά.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Ο δρόμος έκλεισε από το ύψος το νεκροταφείου μέχρι και την διασταύρωση με την Ρόδου-Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση φώναζαν συνθήματα και ζητούν δικαιοσύνη.

Στην Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά. Στην πλατεία Καμάρας κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στην Εγνατία οδό και απάντησαν με περιορισμένη χρήση βομβίδων κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια οι δράστες κινήθηκαν προς τα στενά της Ροτόντας. Η πορεία είχε ξεκινήσει μετά τις 7 το απόγευμα απο την Καμάρα και κινήθηκε μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς το ΥΜΑΘ. Στο σημείο αυτό μεγάλο μέρος απο το σώμα της πορείας αποχώρησε και συνέχισαν τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο κάλεσμα που είχαν απευθύνει οι διοργανωτές συμμετείχαν φοιτητικές οργανώσεις, συλλογικότητες, κόμματα της αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν αύριο σε ισχύ στο τμήμα της οδού 26ης Οκτωβρίου που διέρχεται μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, λόγω συγκέντρωσης που έχει προγραμματιστεί για τον 16χρονο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο τμήμα της 26ης Οκτωβρίου από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου. Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, η Τροχαία καλεί τους πολίτες να επιδείξουν κατανόηση και συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Αστυνομία τέθηκε με απόφαση του αρχηγού της Κωνσταντίνου Σκούμα σε γενική επιφυλακή για την αντιμετώπιση  πιθανώς επεισοδίων διαμαρτυρίας από ομάδες Ρομά μετά την τραγική κατάληξη της μάχης που έδωσε για την ζωή του ο 16χρονος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτηρούνται συνεχώς καταυλισμοί Ρομά, ενώ μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την περίπτωση άλλων κινητοποιήσεων στις πόλεις, με εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έντονη αλλά όχι προκλητική παρουσία και να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίες θα συνεχιστούν, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως για την ανεύρεση όπλων και ναρκωτικών.

Παράλληλα, από αξιωματούχους του του υπουργείου, γίνεται έκκληση σε όλους να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αναφορικά με την υπόθεση του 16χρονου και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε και ζητούν να μη γίνει εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος, για την αποφυγή επισοδίων

Με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας Κωνσταντίνου Σκούμα όλες οι υπηρεσίες μπαίνουν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Από τους απλούς αστυνομικούς και αξιωματικούς μέχρι τους ειδικούς φρουρούς και τους συνοριακούς φύλακες. Γενική επιφυλακή όλων των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή και της πολιτικής ηγεσίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16ρονου Ρομά.

Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες.

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε και πήρε το λόγο, αναφέροντας ότι «όλες οι ζωές έχουν την ίδια σημασία, όμως στη χώρα μας κάποιες έχουν λιγότερη σημασία».

Έχασε τη μάχη για τη ζωή του 

Υπενθυμίζεται πως ο 16χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. Όλα συνέβησαν όταν ο νεαρός πήγε να βάλει βενζίνη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηριού και έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του 16χρονου  εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, καλώντας ταυτόχρονα να σεβαστούν όλοι τη Δικαιοσύνη, με ανάρτηση που έκανε στα social media.

Στην ανάρτηση του ο Υπουργός αναφέρει: “Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του. Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό”.

Αναλυτικά το ιατρικό ανακοινωθέν

Ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» στις 5/12/22 στις 2:02π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε κωματώδη κατάσταση. Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα 13/12/22, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δεκαεξάχρονου

Έλενα Μπρέγιαννη, ΑΠΕ ΜΠΕ, Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα