back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Λύση για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες – Καλύπτεται το 50% της αύξησης των δόσεων δανείων

Διαβάστε επίσης

Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις που είχε με τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνομιλώντας σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων αποτυπώνει η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι η συζήτηση αυτή σε κάποιες φάσεις της έγινε σε κακό κλίμα.

Ο κ.Σταϊκούρας δήλωσε πάντως «μερική ικανοποίηση» από το αποτέλεσμα της «δύσκολης» διαπραγμάτευσης. «Σώζουμε 30.000 συμπατριώτες μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι άμεσα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ότι θα καλύψουν το ήμισυ της αύξησης της δόσης δανείου για 30.000 δανειολήπτες οι οποίοι ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα πολιτών.

Η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα 12μηνο. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επί του προϋπολογισμού.

«Θα ωφεληθούν οι δανειολήπτες που ορίζονται ευάλωτοι, με βάση τη νομοθεσία. Θα είναι 30.000 δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη που να κάνει κάτι ανάλογο, με εξαίρεση την Ισπανία η οποία κάλεσε εθελοντικά όποια τράπεζα θέλει, να βοηθήσει. Σημαντικό, είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την απόφαση τους αυτή, χωρίς να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. και τούτο καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα με τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ημερο, πήρανε ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα