back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ε. Βόζεμπεργκ: Βαρύ πλήγμα το qatargate για το Ευρωκοινοβούλιο – Προτεραιότητα η ενίσχυση θεσμών και διαφάνειας

Διαβάστε επίσης

«Υπάρχει απογοήτευση και θυμός όταν ακούγεται ότι ελέγχονται 60 ευρωβουλευτές εκλεγμένοι με δημοκρατικές διαδικασίες. Το Ευρωκοινοβούλιο υφίσταται πλήγμα και η διαχείριση πρέπει να γίνει θεσμικά. Είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι θεσμοί και να στηριχθεί η διαφάνεια» δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, επικαλούμενη σχετικές αναφορές της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μιλώντας ζωντανά από το Στρασβούργο στις δημοσιογράφους του Αθήνα 984 Ελευθερία Κουμάντου και η Ελεωνόρα Ορφανίδου, προσκεκλημένες του Ευρωκοινοβουλίου με την ευκαιρία της Συνεδρίασης της Ολομέλειας, σημείωσε ότι «οι ευρωβουλευτές συνολικά οφείλουμε να πείσουμε με τη συμπεριφορά και την εν γένει στάση μας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο και όχι από επιρροές από ξένα κέντρα».

Για την Εύα Καϊλή σχολίασε ότι το επικών διαστάσεων σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε, συνιστά θλιβερό γεγονός και βαρύ πλήγμα και για τους έλληνες ευρωβουλευτές οι σοβαρότατες  κατηγορίες που καταλογίζονται σε μια γυναίκα η οποία είχε εκλεγεί  στην κορυφή της ηγεσίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο να περιοριστεί η ζημία και να αναταχθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών τον θεσμό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ εκτίμησε πως «όπου υπάρχει εξουσία υπάρχει και διαφθορά»

Πρόσθεσε ωστόσο πως «τα ευρήματα σοκάρουν, ουδέποτε είχε συμβεί κάποιο θέμα αντίστοιχης έκτασης, να βρεθούν δηλαδή ελεγχόμενα για διαφθορά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου», ενώ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το τεκμήριο της αθωότητας.

Η Ελίζα  Βόζεμπεργκ τάχθηκε υπέρ του διεξοδικού ελέγχου των ευρωβουλευτών, στα πρότυπα αντίστοιχων ελέγχων για πολίτες ενόψει επικείμενης συμμετοχής τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Όπως είπε:«πρέπει να ελέγχονται με βάση τις ερωτήσεις που καταθέτουν, τις τροπολογίες οι οποίες εισάγονται σε σχέδια νόμου, κανονισμούς και οδηγίες, καθώς και στον τρόπο συνεργασίας τους με τους λομπίστες… Το λόμπινγκ δεν είναι παράνομο, αλλά υπάρχει συγκεκριμένος καταγεγραμμένος τρόπος, που πρέπει να ακολουθείται για την προώθηση των συμφερόντων κάθε χώρας και της Ευρώπης. Απέχει όμως πολύ από το χρηματισμό, ο οποίος χρήζει ελέγχων προκειμένου να αποτρέπεται».

Συνοψίζοντας, η ευρωβουλευτής της ΝΔ διεμήνυσε ότι «είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση αυστηρότερου πλαισίου με εποπτεία των θεσμών , αλλά και η διεξαγωγή  σοβαρότερων ελέγχων ώστε να μην να μην ξανακουστούν τέτοιες υποθέσεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα