back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ-ΥΠΕΞ: Άδικη η ποινή φυλάκισης στον Ιμάμογλου – Μπακογιάννης: Σκοτεινή μέρα για την Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία και απογοήτευση για την ποινή φυλάκισης που επέβαλε η τουρκική δικαιοσύνη στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» είπε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης δήλωσε:

“Μια αληθινά σκοτεινή μέρα για τη Δημοκρατία στη γειτονική Τουρκία. Η απόφαση στέρησης της ελευθερίας και των πολιτικών δικαιωμάτων ενός δημάρχου, συμμάχου της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Οικουμενικότητας, προκαλεί θλίψη και οργή. Επικοινώνησα προσωπικά με τον φίλο Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και του μετέφερα την απόλυτη στήριξη και συμπαράσταση όλων των συναδέλφων, που μετέχουν στις προσπάθειες συνεργασίας και διπλωματίας των πόλεων μας. Είμαι βέβαιος πως ο λαός και η ιστορία θα τον δικαιώσουν.

Στεκόμαστε δίπλα σε όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Τουρκία, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλληλεγγύη στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Η Δημοκρατία δεν φυλακίζεται, το μήνυμα μέσω twitter του Γιώργου Παπανδρέου.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου. Παράλληλα του επέβαλε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του κατά το διάστημα αυτό, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Ιμάμογλου θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Κεμάλ Πολάτ. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή», αντέδρασε ο Ιμάμογλου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι «μια σύνοψη των συνθηκών» που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από «στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων», όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, «η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση», εξήγησε ο Πολάτ.

Ο δήμαρχος, ηλικίας 52 ετών, προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ιμάμογλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη».

Ο Ιμάμογλου δήλωνε πάντα ότι «έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη» και κατήγγειλε ως «πολιτική» την υπόθεση.

Ο δήμαρχος είναι μεταξύ των ελάχιστων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση και με πληθωρισμό που επισήμως κυμαίνεται γύρω στο 85%. Πολλοί παρατηρητές ωστόσο εκτιμούν ότι ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα προτιμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο σήμερα, επέσπευσε την επιστροφή του στην Τουρκία. Προτού να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατήγγειλε, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, τη «διεφθαρμένη δικαιοσύνη» και τη «σφαγή του νόμου

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα