back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Πρυτάνεων: Αρνητική η Ν. Κεραμέως στο να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης

Διαβάστε επίσης

Αρνητική στο να προχωρήσει σε αλλαγές και διορθωτικές ρυθμίσεις στον τρόπο εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια της 101ης Συνόδου Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Καστρί.

Η διάταξη για την επιστροφή των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ και η διαδικασία εκλογής των μελών τους, είναι αυτή που έχει προκαλέσει τις περισσότερες ενστάσεις και αντιδράσεις από την πλευρά των επικεφαλής των ιδρυμάτων.

Αδιέξοδο

Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι αυτή η διάταξη οδηγεί σε αδιέξοδο με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπαν και στην κ. Κεραμέως, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, τα οποία δεν κατάφεραν να εκλέξουν τα πενταμελή Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων τους, αφού υπήρξε ισοψηφία (3-3) έπειτα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των εξαμελών οργάνων τους που είναι επιφορτισμένα με την εκλογή των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τρία ΑΕΙ όταν στα υπόλοιπα, με τον υπάρχοντα νόμο,

οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς πρόβλημα. Κάλεσε μάλιστα τα τρία Πανεπιστήμια που αδυνατούν να εκλέξουν τα πέντε μέλη των Συμβουλίων, να βρουν μόνα τους τη λύση στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου.
Κατά την ομιλία της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η κ. Κεραμέως έκανε αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων του υπουργείου Παιδείας σε θεσμικά ζητήματα, στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τις προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων. Ειδικότερα:

Χρηματοδότηση

Η τακτική και έκτακτη επιχορήγηση που πλέον φτάνει τα 265 εκατ. ευρώ (από 212 εκατ. ευρώ το 2019), καθώς και το γεγονός ότι μέσω ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση υλοποιούνται ήδη έργα συνολικού προϋπολογισμού 395 εκατ. ευρώ, ενώ από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022 υπερτετραπλασιάστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ (από 20,31% σε 90,48%), κάτι που αντιστοιχεί σε άνω των 144,7 εκατ. ευρώ απορρόφηση.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογούνται δράσεις προϋπολογισμού περίπου 560 εκ. ευρώ ενδεικτικά για βιομηχανικά διδακτορικά, επισκέπτες καθηγητές/ερευνητές, πανεπιστήμια αριστείας, συμπράξεις ερευνητικής αριστείας.

Επίσης ήδη υλοποιήθηκε η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1000 ευρώ στα 1500 για όλους τους δικαιούχους και στα 2000 σε περίπτωση συγκατοίκησης φοιτητών, συνολικού κόστους αναδρομικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 πάνω από 70,7 εκατ. ευρώ καθώς και στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από ΣΔΙΤ.

Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ

1.850 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +122 θέσεων, δεδομένου ότι οι αποχωρήσεις κατά το διάστημα 2019-2022 ανέρχονταν σε 1.728, σε μια αναλογία 1,07 νέα θέση για κάθε αποχώρηση. Έχει εγκριθεί επιπλέον η κατανομή κατηγορίας ΠΕ/ΤΕ για την πρόσληψη 68 μελών Ε.Τ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. για το έτος 2023, ενώ ακολουθεί η κατανομή των 32 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμιά μας, κατανεμήθηκαν 282 θέσεις για νέους εντεταλμένους διδάσκοντες.

Εξωστρέφεια

Ήταν καθολική η ανταπόκριση, συμμετοχή, άριστη φιλοξενία και επιτυχία του Pharos Summit 2022 τόσο στο Εισαγωγικό Εργαστήριο και την Εναρκτήρια Εκδήλωση όσο και στις κατά τόπους επισκέψεις/συναντήσεις στα Ιδρύματα,. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, υποδεχόμενη τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών Πανεπιστημίων σε ξένη χώρα. Απέδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα Ιδρύματα για την εξαίρετη συμβολή και συμμετοχή τους.

Θεσμικά

Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είπε η κ. Κεραμέως παραμένει η στήριξη των Πανεπιστημίων, ώστε να γίνουν ακόμη πιο ποιοτικά, πιο λειτουργικά, πιο αξιοκρατικά και πιο αυτόνομα και εξωστρεφή, κατακτώντας τη θέση που τους αρμόζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

Ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι αντικατοπτρίζει αυτή την λογική και για αυτό αποδίδεται ιδιαίτερο βάρος στην υλοποίησή του. Υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, για πρώτη φορά σε 10 ΑΕΙ ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διαδικασίας ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, υπενθυμίζοντας ότι 3043 ψηφοφόροι (από τους 3179 δυνητικούς ψηφοφόρους) προσήλθαν στην ηλεκτρονική κάλπη αγγίζοντας το ποσοστό του 95,7%.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα