back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Επικίνδυνο χάος αρμοδιοτήτων στη Λιοσίων

Διαβάστε επίσης

Η Ανοιχτή Πόλη με ανακοίνωσή της καλεί τη δημοτική αρχή να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή χώρο διέλευσης για τους πεζούς, στη Λιοσίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λιοσίων 132-134, με τις εργασίες ανέγερσης κτιρίου του πολυκαταστήματος Lidl και τη “σύννομη” εξαφάνιση του πεζοδρομίου, είναι ακόμα ένα σύμπτωμα των δομικών δυσλειτουργιών που διέπουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην πόλη, καθώς και αυτών που συνεπάγεται η διασπορά αρμοδιοτήτων. Τον Μάιο του 2022 είχαμε επισημάνει, έγκαιρα, με γραπτό ερώτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, το σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργούνταν αν δεν διορθώνονταν ο σχεδιασμός του ρυμοτομικού στο συγκεκριμένο σημείο. Το πρόβλημα ξεκινά από μια απαράδεκτη τροποποίηση του ρυμοτομικού επί επταετίας (1969), την οποία δεν ασχολήθηκε κανείς έκτοτε, ούτε δυστυχώς και τώρα, να διορθώσει. Το αποτέλεσμα σήμερα θα ήταν κωμικοτραγικό, αν δεν αποτελούσε εικόνα ντροπής για μια σύγχρονη πόλη και εστία σοβαρού κινδύνου. Με έκπληξη διαπιστώνουν οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι ότι η κίνηση επί του πεζοδρομίου, σε έναν κεντρικότατο άξονα όπως η Λιοσίων, διακόπηκε τελείως. Στο στενότερο σημείο, το πεζοδρόμιο έχει ένα πλάτος της τάξης των 60 εκ, εντός των οποίων είναι φυτεμένη μια κολώνα της ΔΕΗ, ενώ τον όποιο ελιγμό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο κι ένα φρεάτιο απορροής ομβρίων!

Το γεγονός ότι η οδός Λιοσίων και τα πεζοδρόμια της ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία: η εικόνα είναι απαράδεκτη για μια σύγχρονη πόλη και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει έγκαιρα κινήσεις διόρθωσης του σχεδιασμού ή/και συνεννόησης με τις συναρμόδιες περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες. Καλούμε τη δημοτική αρχή να λάβει έστω και τώρα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή χώρο διέλευσης για τους πεζούς, καθώς και να ελέγξει και να μας ενημερώσει αν τηρούνται οι προβλέψεις ασφαλούς λειτουργίας του εργοταξίου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα