back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΕ: Γενοκτονία ο μεγάλος λιμός της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη ως γενοκτονία το Χολοντομόρ, τον λιμό στην Ουκρανία που προκάλεσαν οι Σοβιετικοί πριν από 90 χρόνια και ο οποίος οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε ένα κείμενο που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (507 ψήφοι υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές), οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο αναφέρουν πως το Χολοντομόρ (η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά) διαπράχθηκε «από το σοβιετικό καθεστώς με την πρόθεση να καταστρέψει μια ομάδα ανθρώπων προκαλώντας σκόπιμα καταστάσεις διαβίωσης που οδηγούσαν αναπόφευκτα στον φυσικό αφανισμό τους».

«Τα τωρινά ρωσικά εγκλήματα θυμίζουν το παρελθόν», επέμεινε σε μια ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απένειμε χθες το βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία της σκέψης στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται κατά της ρωσικής εισβολής.

Οι ευρωβουλευτές καλούν «όλες τις χώρες και τους οργανισμούς» να αναγνωρίσουν επίσης ως γενοκτονία αυτόν τον λιμό απέναντι σε ένα «ρωσικό καθεστώς (που) παραποιεί την ιστορική μνήμη για τη δική του επιβίωση».

Η Ουκρανία, ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», έχασε τέσσερα έως οκτώ εκατομμύρια κατοίκους στον μεγάλο λιμό του 1932-1933, στο πλαίσιο της κολεκτιβοποίησης της γης, που ενορχηστρώθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς από τον Στάλιν προκειμένου να καταστείλει κάθε επιθυμία για ανεξαρτησία της χώρας αυτής που ήταν τότε σοβιετική δημοκρατία.

Η Ουκρανία διεξάγει εκστρατεία εδώ και χρόνια προκειμένου το Χολοντομόρ να αναγνωριστεί ως γενοκτονία, μια ιδέα που είχε σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως ο μεγάλος λιμός που σάρωσε τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές των χρόνων του 1930 δεν προκάλεσε θύματα μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία, στο Καζακστάν, στους Γερμανούς του Βόλγα καθώς και σε μέλη άλλων λαών.

Η Γερμανία που αναγνώρισε επίσης τον Νοέμβριο το Χολοντομόρ ως γενοκτονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι «δαιμονοποιεί» τη Ρωσία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα