back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καναδάς: Αναστέλεται η απαλλαγή των κυρώσεων που επέτρεπαν την επισκευή τουρμπίνων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1

Διαβάστε επίσης

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε αναστολή της απαλλαγής εφαρμογής των κυρώσεων που επέτρεπαν την επισκευή τουρμπίνων για τον Nord Stream 1, τον μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η επισκευή των τουρμπίνων γινόταν στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια επέστρεφαν στη Γερμανία.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός στη Βαλτική Θάλασσα τέθηκε εκτός λειτουργίας για επισκευές την 31η Αυγούστου, αλλά από τότε δεν επανήλθε σε λειτουργία, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε μεγάλες διαρροές.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποπτεύονται ότι τα ρήγματα στον ίδιο αγωγό, αλλά και σε έναν άλλον (Nord Stream 2) προκλήθηκαν από ενέργειες σαμποτάζ. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις “τρελούς” με τη Μόσχα να κατηγορεί τη Δύση.

“Ο Πούτιν αναγκάστηκε να δείξει ότι η πρόθεσή του δεν ήταν ποτέ η επιστροφή του Nord Stream 1 σε πλήρη λειτουργία και ότι ο ίδιος αγωγός κατέστη μη λειτουργικός”, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί και ο υπουργός Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από στενή συνεργασία με την Ουκρανία, τη Γερμανία, αλλά και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους, όπως ανέφεραν οι υπουργοί.

Ο Τριντό συζήτησε την Τρίτη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς “την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα τη σχέση της με σημαντικές αλυσίδες εφοδιασμού”, σύμφωνα με σχετική απομαγνητοφώνηση από το γραφείο του Τριντό.

Τον προηγούμενο μήνα, η Nord Stream AG, που διαχειρίζεται τον αγωγό, επικαιροποίησε την τελική ημερομηνία τερματισμού της -εκτός προγραμματισμού- διακοπής της λειτουργίας του στην έξοδο Γκράιφσβαλντ στη Γερμανία ως την 1η Απριλίου του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα