9.6 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

9.6 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Politico: Γιατί οι 27 θέλουν να παραμερίσουν το Qatar Gate – Η ενεργειακή εξάρτηση από την Ντόχα

Διαβάστε επίσης

Τους 27 ηγέτες των χωρών μελών στην ΕΕ θα ενημερώσει για το σκάνδαλο Qatar Gate η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία βρίσκεται από το πρωί στις Βρυξέλλες για να ρίξει φως στις ανησυχητικές λεπτομέρειες της υπόθεσης που έχει οδηγήσει στην σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Για τους περισσότερους ηγέτες των 27 η υπόθεση εμπίπτει στην κατηγορία του “αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα”, γράφει σήμερα το Politico στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που έχει διεξάγει στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, υπό τον τίτλο “Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να παραμερίσουν το σκάνδαλο του Κατάρ — όσο ακόμα μπορούν”.

Κάποιοι, γράφει το Politico, παρουσιάζουν την έρευνα για τη διαφθορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρόβλημα που επηρεάζει τις Βρυξέλλες — όχι την υπόλοιπη ένωση .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να πληροφορηθεί όλα τα σχετικά γεγονότα και να ενημερωθεί για όλα τα πρόσωπα που είναι αναμιγμένα στη συνεχιζόμενη έρευνα για διαφθορά που διεξάγεται από τις βελγικές αρχές και συνδέεται με το Κατάρ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πριν από τη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ότι “το όλο αυτό σκηνικό προκαλεί ανησυχία” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να υπάρξει μια σε βάθος αντίδραση, χωρίς ευνοϊκές μεταχειρίσεις, διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης και των εθνών μας”. Θα ζητήσουμε να ρίξουν άπλετο φως στα όσα συμβαίνουν”, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Πραγματικά αυτό είναι ένα θέμα για το Κοινοβούλιο», σημειώνει αξιωματούχος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου . «Περιμένουμε να λάβουμε μια ενημέρωση από το Μέτσολα, αλλά τίποτα περισσότερο». «Η πιθανή ζημιά στη φήμη εδώ μπορεί να είναι τεράστια», δηλώνει από την πλευρά του ο Πέτρος Φασούλας, γενικός γραμματέας της φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης European Movement International. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του ενός ή του άλλου θεσμού. Το θέμα είναι ότι μόλις βάλεις τη λέξη διαφθορά δίπλα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, οι άνθρωποι συνδέουν αυτόματα την ΕΕ με την διαφθορά».

Στην σκέψη των εθνικών κυβερνήσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024  καθώς είναι παραδοσιακά ένας τόπος για τις αντι-ΕΕ δυνάμεις να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί δυνατά . Πράγματι, μερικοί από τους μεγαλύτερους επικριτές της ΕΕ – ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ και η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν – έχουν τραβήξει την προσοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν μετακομίσουν στην πατρίδα τους για να διαδώσουν περαιτέρω το ευρωσκεπτικιστικό μήνυμά τους. Τώρα υπάρχει ο φόβος ότι το σκάνδαλο του Κατάρ, που συγκλόνισε τη Βουλή, μπορεί να δυσφημήσει ακόμη περισσότερο τον θεσμό.

«Αυτό το σκάνδαλο κινδυνεύει να γίνει όπλο στα χέρια αντιευρωπαϊκών, αντιδημοκρατικών δυνάμεων», υπογραμμίζει ο Φασούλας. «Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να προχωρήσει μπροστά  ειδικά υπό το φως των ευρωπαϊκών εκλογών το 2024».

Εκτός από την προγραμματισμένη ενημέρωση του Μέτσολα προς τους ηγέτες της ΕΕ το πρωί της Πέμπτης, καμία περαιτέρω συζήτηση για το σκάνδαλο δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συγκέντρωσης της Πέμπτης. Ένας διπλωμάτης είπε ότι η απάντηση των ηγετών μπορεί να εξαρτάται από το τι έχει να πει η κα Μέτσολα.

Τα  φώτα της δημοσιότητας που ρίχνονται στη σχέση της ΕΕ με το Κατάρ μπορεί να είναι άβολα για πολλές χώρες, ειδικά καθώς έρχονται εκκλήσεις για επανεκτίμηση των προσοδοφόρων αεροπορικών συμφωνιών με τη Ντόχα. Αρκετά μέλη της ΕΕ έχουν επίσης αυξήσει την εξάρτησή τους από το κράτος του Κόλπου για ενέργεια καθώς προσπαθούν να αποδεσμεύσουν το ρωσικό αέριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, γερμανικές εταιρείες έκλεισαν μια 15ετή συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ. Και την Τετάρτη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι ο ενεργειακός όμιλος MVM θα ξεκινήσει συνομιλίες με την QatarEnergy για την αγορά φυσικού αερίου LNG.

Ερωτηθείς εάν οι ισχυρισμοί για πιθανή διείσδυση μετρητών για επιρροή στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναγκάσουν την ΕΕ να επανεκτιμήσει άλλα εμπορικά συμφέροντα με το Κατάρ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέκαμψε την ερώτηση την Τετάρτη, διατηρώντας την εστίαση στις ιδιαιτερότητες της συνεχιζόμενης βελγικής υπόθεσης.

«Αυτό που πρέπει να επανεξεταστεί είναι ποιες κατηγορίες θα αποδοθούν σε αυτούς που τώρα έρχονται αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκαν και φυσικά αυτό ισχύει και για εκείνους που ήταν από την άλλη πλευρά, δηλαδή αυτούς που δωροδοκήθηκαν», είπε. δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομίας  της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ  υποστήριξε ρητά το βράδυ της Τρίτης ότι οι ανακαλύψεις που εκτυλίσσονται δεν πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια αγοράς φυσικού αερίου της χώρας του. «Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Χάμπεκ.

Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να παρακάμψουν το ζήτημα.

Φτάνοντας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας την Τετάρτη, ο Ιρλανδός ηγέτης Μίκελ Μάρτιν  είπε ότι το κοινό ήταν «σοκαρισμένο» με αυτό που συνέβη και ζήτησε τη σύσταση ενός οργάνου σε όλη την ΕΕ για την αστυνόμευση των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου.

«Απαιτείται ένα εποπτικό όργανο που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση και την τήρηση της δεοντολογίας», είπε. «Προφανώς, πρέπει να υπάρξει η δέουσα διαδικασία, αλλά επίσης οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή έχει αυξήσει τις εξουσίες του με τα χρόνια».

Άλλοι ηγέτες επανέλαβαν την άποψη που υποστήριξαν πολλά μέλη του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα – ότι οι ισχυρισμοί για διαφθορά δεν υποδεικνύουν ένα συστημικό πρόβλημα, μόνο μερικά κακά συμβάντα. Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας παραδέχτηκε ότι οι αποκαλύψεις ήταν επιζήμιες  «όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τους Ευρωπαίους πολιτικούς». «Πρέπει να επιβεβαιώσω και να πω ότι δεν είμαστε όλοι έτσι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίηση αυτών των περιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τους στο μέλλον.

Πηγή: Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα