back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στις 19 Δεκεμβρίου η συμφωνία για το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου – Αισιοδοξία Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Παρά τα εμπόδια για το ύψος του πλαφόν, οι 27 είναι πλέον αποφασισμένοι να υπάρξει τελική συμφωνία για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στις 19 Δεκεμβρίου κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας .

Οι «27» κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στη  Κορυφής, βρέθηκαν ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία. Όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στην σύνοδο ο χρόνος πιέζει για λύσεις.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου γίνεται λόγος για τη δημιουργία μηχανισμού που, αφενός, θα παρακολουθεί την ενεργειακή αγορά και, αφετέρου, θα έχει, όπως κρίνεται απαραίτητο, παρεμβατικό χαρακτήρα, με το βλέμμα στραμμένο στον επόμενο χειμώνα, για τον οποίο εκφράζονται ήδη ανησυχίες.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να αναθέσει στους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το πλαφόν, το ύψος του οποίου αποτελεί και το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το Politico ενα εμπόδιο που δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας για το όριο του πλαφόν είναι οι προειδοποιήσεις της αμερικανικής Intercontinental Exchange, που έχει το βασικό μερίδιο στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου του Αμστερνταμ, ότι θα αποχωρήσει σε περίπτωση επιβολής ανώτατης τιμής, κάτι που έχει προκαλέσει πανικό.

Την βεβαιότητα ότι “αυτή τη φορά οι υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση, καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις”, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μία αυτονόητη απόφαση, να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία, όμως αυτή τη φορά, είμαι πράγματι αισιόδοξος -και η εντολή την οποία δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη- ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το Qatargate ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ” είναι μια πολύ δυσάρεστη ιστορία” και πρόσθεσε: ” Θα αποφύγω να κάνω συγκεκριμένα σχόλια και θα σεβαστώ απόλυτα τη βελγική Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση. Οι καταγγελίες, όμως, είναι πολύ σοβαρές”.

Όπως τόνισε πάντως ο πρωθυπουργός, “το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν μπορεί να πλήττεται από μία τέτοια μεμονωμένη υπόθεση”, ενώ επανέλαβε ότι “η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία”.
” Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κα Καϊλή.

Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να δεχθώ και αυτή την πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περίπου να χρεώνει την κα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τέλος για το ζήτημα της άρσης της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη που ζητήθηκε από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε την υπόθεση αυτή όσο ήταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε: “Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο”.

Απόστολος Χονδρόπουλος , ΑΠΕ ΜΠΕ, Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα