back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν. Καραθανασόπουλος: Μήτρα σκανδάλων οι οικονομικές δοσοληψίες ευρωβουλευτών και λόμπυ στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

 

Για τα θέματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο και κυριαρχούν στην ατζέντα της επικαιρότητας, μίλησε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος,  στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Λαυράνο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Αναφερόμενος  στην καταψήφιση από το ΚΚΕ του κοινού ψηφίσματος  του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε  ότι ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση  διότι με αυτό τον τρόπο «επιχειρείται η λήψη μέτρων -δήθεν- για την ενίσχυση της διαφάνειας και των ελέγχων της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενώ στην ουσία νομιμοποιείται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πλυντηρίου των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων…Το Ευρωκοινοβούλιο υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, όταν διατείνεται ότι είναι συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας η σχέση ευρωβουλευτών με τα λόμπυ μεγάλων επιχειρηματιών. Κάτι που δηλαδή συνεπάγεται τη σύνδεσή τους όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο».

Ως απόδειξη επιβεβαίωσης της κριτικής του ΚΚΕ έναντι της ΕΕ επικαλέστηκε τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το qatargate, λέγοντας πως «οι δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα ευρωβουλευτών με τα λόμπυ αποτελούν τη μήτρα των σκανδάλων…Είναι ξεκάθαρο για το ΚΚΕ ότι πίσω απ όλα τα ζητήματα διαφάνειας βρίσκεται η ΕΕ, παρόλες τις προσπάθειες για τον εξωραϊσμό της, που καταβάλλεται από κάποιες πλευρές. Η ΕΕ είναι ο εμπρηστής των λαϊκών συμφερόντων. Οι οδηγίες της καθορίζουν τις πολιτικές και τις τύχες των κρατών μελών της».

Σε ερώτηση αν θεωρεί διεφθαρμένους τους ευρωβουλευτές στο σύνολό τους, τη στιγμή που στο ψήφισμά του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζεται ανοικτά ανησυχία για το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησής των βουλευτών του,  διευκρίνισε πως δεν γενικεύει, αλλά αναφέρεται στον πυρήνα των πυρήνα των προβλημάτων που αναδεικνύονται. «Όλα τα σκάνδαλα προκύπτουν από την αποδοχή της άμεσης σχέσης του Ευρωκοινοβουλίου με τα λόμπυ. Άλλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι Επίτροποι και οι ευρωβουλευτές, μετά τη λήξη της θητείας τους βρίσκουν καλοπληρωμένες θέσεις σε εταιρίες και πολυεθνικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον λόγο συμμετοχής του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό νομοθετικό όργανο, έκανε λόγο για «ένα εργαλείο ανάλυσης και παρέμβασης, που βοηθά στην προετοιμασία των κομματικών θέσεων και πολιτικών στις εγχώριες εξελίξεις».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΌΝΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΌΜΕΝΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Ο κ. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα διότι με την πολιτική του δραστηριότητα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη κοινωνική βάση. «Έχουμε μια παγιωμένη, μόνιμη σχέση με τα λαϊκά στρώματα, που δεν εκφράζεται αποκλειστικά με την προσφυγή στην κάλπη» όπως είπε.

ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Την ώρα που ακρίβεια και ανατιμήσεις πλήττουν την κοινωνία, σαρώνουν τα εισοδήματα και αποτελούν πεδίο πολιτικών διαξιφισμών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απέκρουσε υπόνοιες για φαβοριτισμό στην υπερψήφιση της ρύθμισης για τα 600 ευρώ στους ένστολους,

Ο κ Καραθανασόπουλος, ανέδειξε τη σταθερή στάση του ΚΚΕ για διεκδίκηση της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στο βασικό μισθό, αλλά ταυτόχρονα τόνισε πως «ψηφίστηκε με τη λογική ότι δίνει μια ανάσα στον κόσμο, που παλεύει με την ακρίβεια». Επιπρόσθετα υπενθύμισε την πάγια θέση του Κόμματος ότι «τα σώματα ασφαλείας θεωρούνται βασικό εργαλείο του αστικού κράτους, με κατασταλτικό χαρακτήρα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα