back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα με επίκεντρο το παιδί στους δήμους της Αττικής

Διαβάστε επίσης

Τα γιορτινά τους έχουν φορέσει οι δήμοι της Αττικής και είναι σαν να έχουν μετατρέψει όλο τον νομό σ’ ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο πάρκο.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε κεντρικά σημεία των πόλεων έχουν ανάψει, οι δρόμοι έχουν στολιστεί και μια σειρά από δράσεις μέσα στο πνεύμα των ημερών που έχουν προγραμματιστεί, ξετυλίγονται ήδη και θα κορυφωθούν μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά.

Και μπορεί οι δήμαρχοι να λένε πως οι γιορτές είναι για μικρούς και μεγάλους, όμως στο επίκεντρο του προγραμματισμού τους βρίσκονται τα παιδιά και αυτά είναι ο βασικός αποδέκτης όσων έχουν σχεδιαστεί και όσων ήδη γίνονται μέσα στις πόλεις τους. Οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής εργάστηκαν συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να δώσουν σε όλους και κυρίως στα παιδιά, τη χαρά των εορταστικών ημερών.

Ακόμη και η κοινή φιλανθρωπική δράση που οργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα (10/12) όλοι μαζί οι δήμοι της Αττικής, ήταν για τα παιδιά, για να συγκεντρωθούν παιχνίδια, ώστε να μην λείψει το δώρο αυτές τις ημέρες από κανένα παιδί.

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Στο σύνολο των δήμων τα χριστουγεννιάτικα δέντρα άναψαν μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με συναυλίες, σηματοδοτώντας έτσι και την εκκίνηση των εορταστικών εκδηλώσεων. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό κυριαρχεί στους περισσότερους δήμους, με τρενάκι του Άγιου Βασίλη και με καρουζέλ, κάπου αλλού και με παγοδρόμια. Με ξυλοπόδαρους, κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, με νεράιδες και ξωτικά, να μεταδίδουν τη μαγική ατμόσφαιρα στα παιδιά. Μάλιστα στον δήμο Βύρωνα το Χωριό του Άη Βασίλη στο Θέατρο Βράχων είναι το «πρώτο ελληνικό» όπως έχει ονομαστεί και στον δήμο Κηφισιάς έχει και τη «Λίμνη των μικρών ξωτικών». Στον δήμο Πεντέλης είναι φουσκωτό και στον δήμο Ελευσίνας διαθέτει και τηλεσκόπιο.

Ένα κινητό πλανητάριο έχει το Χωριό στον δήμο Ωρωπού, ψηφιακό πλανητάριο με προβολές και στον δήμο Πετρούπολης, ενώ στον δήμο Ιλίου τα παιδιά θα παρακολουθήσουν στο πλανητάριο και την προβολή ταινίας εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, με τίτλο «Το άστρο των Χριστουγέννων».

Στον δήμο Περιστερίου η κεντρική πλατεία στολίστηκε με 51 έργα παιδιών, τα οποία ζωγράφισαν τις ευχές τους.

Χριστουγεννιάτικα Φεστιβάλ

Οι παιδικές παραστάσεις, το Θέατρο Σκιών και το κουκλοθέατρο δεν λείπουν από κανέναν δήμο και στους περισσότερους οι μαθητές των Δημοτικών Ωδείων και οι παιδικές χορωδίες δίνουν τις δικές τους συναυλίες.

Ένα χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ οργανώνει έως και τις 8 Ιανουαρίου ο δήμος Γαλατσίου, με μουσική και παραστάσεις, αλλά και με εκδηλώσεις για τα ήθη και τα έθιμα των ημερών. Φεστιβάλ και ο δήμος Παπάγου-Χολαργού με μουσικές και παιχνίδια, αλλά και με Γιορτή Σοκολάτας. Σοκολατένιο σιντριβάνι διαθέτει ο δήμος Ζωγράφου και μια σοκολατομηχανή έχει στήσει στο δικό του Χριστουγεννιάτικο Χωριό ο δήμος Λαυρεωτικής.

Στον δήμο Διονύσου το Φεστιβάλ είναι παιδικών και νεανικών χορωδιών, Christmas Kids Festival αυτό στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, το οποίο περιλαμβάνει κι έναν «Τροχό της Αγάπης», που μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Σε πολλούς δήμους της Αττικής, ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, όπως στον δήμο Γλυφάδας και με τρενάκι στον δήμο Αλίμου, όπου μάλιστα υπάρχει και το «Πολικό Εξπρές». Στον δήμο Χαϊδαρίου ο Άγιος Βασίλης έχει μαζί και ήρωες της Ντίσνεϊ και μοιράζουν μπαλονοκατασκευές και ζαχαρωτά. Στον δήμο Νέας Ιωνίας την παραμονή θα πάει μαζί με το ξωτικό του στο εργαστήριο των «Μαγικών Παιχνιδιών».

Στον δήμο Παλλήνης έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή και μπορούν τα παιδιά να ζητήσουν το δώρο τους από τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος θα τα μοιράσει σε μια ειδική γιορτή που θα γίνει. Η γραμμή αυτή λειτούργησε και πέρυσι και δέχθηκε περισσότερες από χίλιες κλήσεις. Στον δήμο Αιγάλεω τα παιδιά «στέλνουν» το γράμμα τους στον Βόρειο Πόλο.

Εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις διασκέδασης, οι δήμοι της Αττικής έχουν οργανώσει και πολλές εκπαιδευτικές δράσεις, μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, όπως εργαστήρια εικαστικών, κατασκευής στολιδιών και χριστουγεννιάτικης κάρτας, αλλά και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν τις δικές τους λιχουδιές.

Στον δήμο Αμαρουσίου οργανώνεται μια δράση Βιώσιμης Κινητικότητας για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, ώστε να μάθουν τι είναι και τη σημασία της. Στον δήμο Ηλιούπολης δημιουργήθηκε ένα εργαστήρι γνωριμίας των παιδιών με την ελληνική νοηματική γλώσσα και με τον τίτλο «Ο Άγιος Βασίλης δεν ακούει τίποτα». Οργανώθηκε ακόμη ένα χριστουγεννιάτικο camp δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6-12 ετών, με παιδαγωγικά παιχνίδια, κατασκευές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Και στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης διάφορα εορταστικά είδη και λιχουδιές από τα χέρια των παιδιών, δημιουργούν μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Αγορά.

Στον δήμο Παλαιού Φαλήρου στήθηκε ένα εργαστήριο χιονιού, αλλά κι ένα εργαστήριο ρομποτικής με θέμα «Χριστούγεννα από το μέλλον». Χριστουγεννιάτικα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα οργάνωσε και ο δήμος Αγίου Δημητρίου, ενώ πολλές δράσεις έχουν ως αντικείμενο την ανακύκλωση, όπως τα «Ανακυκλώσιμα Χριστούγεννα» στον δήμο Ελευσίνας, όπου τα παιδιά δημιουργούν πάνινες τσάντες και τις διακοσμούν. Στον δήμο Ασπροπύργου τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκειας μιας διαδραστικής μουσικοθεατρικής παράστασης με τίτλο «Οι καλικάντζαροι στη Νήσο της Ανακύκλωσης». Μια φιλοζωϊκή δράση για τα παιδιά έχει οργανώσει ο δήμος Δάφνης-Υμηττού.

Οι δήμαρχοι διαβάζουν παραμύθια

Ένα μεγάλο μέρος των δράσεων των δήμων, έχουν ως βάση τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες και την ανάγνωση παραμυθιών και χριστουγεννιάτικων ιστοριών. Μάλιστα στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αφηγητής των παραμυθιών είναι και ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος.

Κάτι ανάλογο και στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου σε μια ειδική εκδήλωση με φιλανθρωπικό πρόσημο (18/12), θα διαβάσουν χριστουγεννιάτικα παραμύθια στα παιδιά ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Χριστούγεννα στη Βιβλιοθήκη κάνουν τα παιδιά στον δήμο Μεταμόρφωσης, με παρουσίαση βιβλίων και με παραμύθια. Έναν «Χριστουγεννιάτικο Λογοτεχνικό Περίπατο» με ανάγνωση βιβλίων έχει οργανώσει ο δήμος Μεγαρέων. Στον δήμο Ηρακλείου «θυμούνται» τη θρυλική Λιλιπούπολη και τον Μορμόλη, οπότε τα παιδιά θα ανακαλύψουν αυτά που μεγάλωσαν κάποτε τους γονείς τους. Και στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου δημιουργήθηκε για τις ημέρες αυτές μια χριστουγεννιάτικη ανταλλακτική βιβλιοθήκη.

Διαγωνισμοί και εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Στο επίκεντρο βρίσκονται ακόμη το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, αλλά και αρκετοί διαγωνισμοί για παιδιά, όπως ζωγραφικής στον δήμο Διονύσου, χριστουγεννιάτικου στολισμού στον δήμο Αχαρνών, χορού στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού και χριστουγεννιάτικης κάρτας που θα δημιουργήσουν τα παιδιά στον δήμο Μαρκόπουλου.

Αναπτύσσονται όμως μέσα στο πνεύμα των ημερών και ένα πλήθος φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και δράσεων αλληλεγγύης προς τους πιο ευάλωτους δημότες. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με την ονομασία «Γίνομαι Άγιος Βασίλης για ένα άλλο παιδί», οργάνωσε συγκέντρωση παιχνιδιών για τα παιδιά των Χωριών SOS, αλλά και για τα μωρά και τα παιδιά των μητέρων που βρίσκονται στο Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θηβών.

Χριστουγεννιάτικη συναυλία αλληλεγγύης έχει οργανώσει ο δήμος Αγίας Παρασκευής, προς ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από κουτιά γάλα στήθηκε στον δήμο Περιστερίου από τους Γιατρούς του Κόσμου, για να προσφέρουν οι δημότες γάλα εβαπορέ στα παιδιά οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Ένα χριστουγεννιάτικο «Δέντρο αγάπης και προσφοράς» έχει ο δήμος Παλαιού Φαλήρου κι ένα «Δέντρο των ευχών» για φιλανθρωπικό σκοπό ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ειδικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία έχουν φτιάξει οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Χαλανδρίου, προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για κοινωνικά ζητήματα, αλλά και μια χριστουγεννιάτικη αγορά με «σπιτάκια» προς ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού, του ιδρύματος Χατζηκώνστα και του Συλλόγου Φίλων Ζώων. Ειδικό πρόγραμμα διάθεσης δωροεπιταγών στις ευάλωτες ομάδες δημιούργησε ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Και φυσικά υπάρχουν παντού τα χριστουγεννιάτικα Bazaar, τα περισσότερα με δημιουργίες των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, αλλά και μελών των ΚΑΠΗ. Μάλιστα στον δήμο Καλλιθέας το Bazzar έχει φιλοζωικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια που αποκτούν μια ξεχωριστή σημασία, όπως στον δήμο Αχαρνών όπου οι δημιουργίες και τα δώρα είναι από τα παιδιά της δημοτικής δομής ΑμεΑ «Η Αρωγή» και στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με δημιουργίες από τα νηπιαγωγεία και από τον Σύλλογο Φίλων ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Και χριστουγεννιάτικος… αθλητισμός

Στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εντάχθηκε και ο αθλητισμός, καθώς πολλοί δήμοι παραδίδουν στολές Άη Βασίλη στους δημότες και οργανώνουν το Santa Run ή το Christmas Run, όπως οι δήμοι Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Καισαριανής, Γλυφάδας, Μαραθώνα, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαρκόπουλου. Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού οργανώνει Santa Cycling, δηλαδή χριστουγεννιάτικη ποδηλατάδα.

Μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση επιτραπέζιου ποδοσφαίρου έχει οργανώσει ο δήμος Ιλίου, αλλά κι ένα φιλανθρωπικό τουρνουά ποδοσφαίρου με τις Ακαδημίες της πόλης και το ΣΕΗ. Για φιλανθρωπικό σκοπό ο δήμος Ηρακλείου οργάνωσε χριστουγεννιάτικο αγώνα μπάσκετ με παλαίμαχους της Εθνικής.

Η μεγαλύτερη βασιλόπιττα

Τέλος, μέσα στις τόσες λιχουδιές και τα ζαχαρωτά που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες, στον δήμο Περιστερίου φιλοδοξούν να φτιαχτεί από τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων η μεγαλύτερη βασιλόπιττα, με περισσότερα από 20.000 κομμάτια και 200 φλουριά.

Φυσικά, καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών οι φιλαρμονικές των δήμων θα γεμίσουν με μελωδίες και κάλαντα τους δρόμους των πόλεων της Αττικής, δίνοντας έτσι τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, αυτή που επιζητούν όχι μόνο οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα