back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Τυνήσιοι καλούνται να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο – Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία

Διαβάστε επίσης

Οι Τυνήσιοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, διαδικασία που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «απάτη».

Οι εκλογές γίνονται ύστερα από μήνες πολιτικής αναταραχής και οικονομικών δεινών στη χώρα, από την οποία ξεκίνησαν οι επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2010-11. Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ διέλυσε το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο σειράς μέτρων τα οποία η αντιπολίτευση αποκήρυξε ως «πραξικόπημα».

Πέρυσι, ο Σάγεντ, πρώην καθηγητής Νομικής, απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε την ισχύ άρθρων του Συντάγματος του 2014 που περιόριζαν την εξουσία του πρόεδρου προς όφελος του Κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού. Φέτος τον Ιούλιο, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα νέο αμφιλεγόμενο Σύνταγμα που έδωσε στον Σάγεντ ευρύτερες εξουσίες. Περίπου το 30% των περίπου 9,2 εκατ. ψηφοφόρων συμμετείχε στο δημοψήφισμα. Ο Σάγεντ, που ανέλαβε καθήκοντα το 2019, έχει κατ’ επανάληψη υπεραμυνθεί των κινήσεών του, λέγοντας ότι είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις σημερινές εκλογές και κατηγορούν τον Σάγεντ για υφαρπαγή της εξουσίας και εγκαθίδρυση αυταρχικού πολιτεύματος στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, ο αριθμός των εδρών στο Κοινοβούλιο θα μειωθεί από 217 σε 161. Οι βουλευτές θα εκλεγούν ως μεμονωμένοι υποψήφιοι, όχι με κομματικές λίστες, σύστημα που θεωρείται ότι αποδυναμώνει τα πολιτικά κόμματα. Συνολικά 1.055 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα