back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αυστραλία: Πρώτη επίσκεψη της ΥΠΕΞ της χώρας στην Κίνα εδώ και 4 χρόνια

Διαβάστε επίσης

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Κίνα, για την πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου της αυστραλιανής διπλωματίας στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, κάτι το οποίο αποτελεί ένδειξη άμβλυνσης της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι η Πένι Γουόνγκ θα μεταβεί στο Πεκίνο με αφορμή την 50η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

“Η Αυστραλία επιδιώκει μια σταθερή σχέση με την Κίνα. Θα συνεργαστούμε όποτε μπορούμε, θα διαφωνήσουμε όποτε το οφείλουμε και θα δεσμευτούμε για το εθνικό συμφέρον”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, ανακοινώνοντας την επίσκεψη.

Η πιο πρόσφατη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας στο Πεκίνο ανέρχεται στο 2018.

Έκτοτε, οι άλλοτε εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν οξυνθεί.

Σημεία διαφωνίας ήταν οι επιχειρήσεις επιρροής της Κίνας στην περιοχή, όπως και η καταστολή από το Πεκίνο στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών κορυφώθηκαν το 2020, όταν η Καμπέρα αξίωσε τη διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση της COVID-19, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο κινεζικό έδαφος.

Το Πεκίνο είχε απαντήσει κυρίως με κύμα κυρώσεων σε αρκετά προϊόντα που εισάγει από την Αυστραλία.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Αυστραλίας και του βασικού εμπορικού εταίρου της αμβλύνθηκε όταν ο Αλμπανέζι συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί τον Νοέμβριο.

Ωστόσο οι οικονομικές κυρώσεις παραμένουν και, καθώς η Αυστραλία έχει δηλώσει σαφώς ότι θέλει να δει την άρση τους, οι παρατηρητές αμφισβητούν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν γρήγορα.

Στο μεταξύ η Καμπέρα έχει προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις της, με στόχο την αποτροπή των ξένων απειλών, κυρίως με την απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Αν και σπάνια αναφέρεται ρητά, η εξέλιξη αυτή συνδέεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με την ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και την πιο ισχυρή θέση της στο εξωτερικό υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα