back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εconomist: Στην κορυφή της ανάπτυξης η Eλλάδα το 2022

Διαβάστε επίσης

Πρώτη ανάμεσα σε 34 χώρες στη σχετική κατάταξη του περιοδικού Economist με βάση πέντε βασικούς δείκτες ανάπτυξης, φιγουράρει η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

“Από οικονομική άποψη σημειώνει ο Economist  η χρονιά που πέρασε ήταν κακή σχεδόν για όλους. Ο πληθωρισμός 10% από έτος σε έτος σε όλο τον πλούσιο κόσμο έχει περικόψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι επενδυτές έχουν απώλειες,  οι παγκόσμιες χρηματαγορές   έχουν υποχωρήσει κατά 15%. Ωστόσο, αυτή η κακή συνολική απόδοση κρύβει μεγάλες διαφορές: ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά.

Όπως εξηγεί η έγκυρη διεθνής επιθεώρηση ” προκειμένου να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, το Economist συγκέντρωσε στοιχεία  που αφορούν σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες – ΑΕΠ, πληθωρισμό, εύρος πληθωρισμού, απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και δημόσιο χρέος – για 34 κυρίως πλούσιες χώρες. Κατατάξαμε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε μέτρο, δημιουργώντας μια συνολική βαθμολογία. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την κατάταξη και περιλαμβάνει μερικά απροσδόκητα αποτελέσματα.

Στην κορυφή αυτού του πίνακα βρίσκεται η Ελλάδα  καθώς όπως αναφέρει ο Economist,  κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε μέτρηση, δημιουργώντας μια συνολική βαθμολογία.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Economist, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ 34 χωρών, πάνω ακόμη και από τις ΗΠΑ, Γερμανία και η Ιαπωνία.

«Για πρώτη φορά», υπογραμμίζει στην ανάλυσή του ο Economist, «το οικονομικό party γίνεται στη Μεσόγειο και στην κορυφή της λίστας μας είναι η Ελλάδα». Ψηλά βρίσκονται και άλλες χώρες που κατακρημνίστηκαν στις αρχές του 2010, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Δεν είναι όμως οι μόνες ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς παρά το πολιτικό χάος, και το Ισραήλ τα πήγε καλά.

Πηγή: Εconomist

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα