back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι 27 έτοιμοι για συμφωνία στο πλαφόν των 188 ευρώ ακόμη και χωρίς ομοφωνία – Σκρέκας: Καλός συμβιβασμός

Διαβάστε επίσης

Μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, δήλωσε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν την πολιτική.

Πρόκειται για συμφωνία με βάση το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους», δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

Οι 27 υπουργοί Ενέργειας στην ΕΕ  συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον καθορισμό ορίου στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη σημερινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. Μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής τη περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Ενέργειας έχουν λάβει την οδηγία για άρση του πολύμηνου αδιεξόδου, που πιθανώς να βάλει στο περιθώριο την Γερμανία, η οποία κινδυνεύει  να αποτελέσει τη μειοψηφία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών. Ο ίδιος δήλωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

«Αυτό θα ήταν φυσικά ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες της Γερμανίας είναι βάσιμες. «Κανένας, και λιγότερο απ’ όλους εγώ, δεν έχει κάτι εναντίον των χαμηλών τιμών στην αγορά αερίου», δήλωσε ο Χάμπεκ.

«Ξέρουμε απλώς από προηγούμενες παρεμβάσεις στην αγορά, πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε κακό επιδιώκοντας το καλό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Μίριαμ Ντάλι δήλωσε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιτύχουν σήμερα ένα συμβιβασμό για το πλαφόν στο αέριο και η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προσφέρει μια καλή βάση γι’ αυτό.

«Αυτό που προτείνει η Προεδρία είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Ντάλι πριν εισέλθει στη συνεδρίαση.

«Δείχνει επίσης την προθυμία να φθάσουμε σήμερα σ’ ένα συμβιβασμό. Είμαι πεπεισμένη πως σήμερα θα καταφέρουμε να συμβιβαστούμε, πιστεύω πως υπάρχει η σχετική προθυμία. Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή».

Επί του θέματος απέτυχαν να καταλήξουν τη περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες και αρχηγοί κυβερνήσεων των 27 έδωσαν ωστόσο περιθώριό στο Συμβούλιο Υπουργών να καταλήξουν σήμερα ώστε να αρθεί ο αδιέξοδο που διαρκεί μήνες για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν.

Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές .

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα