back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ταραχές σε φυλακή του Ιράν, κρατούμενος νεκρός

Διαβάστε επίσης

Κρατούμενος σκοτώθηκε και άλλοι δεκαεπτά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ιρανική φυλακή, όχι μακριά από την Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες Κυριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ταραχές ξέσπασαν προχθές Σάββατο στη φυλακή της Καράτζ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από την ιρανική πρωτεύουσα. Προστίθενται σε σειρά παρόμοιων επεισοδίων σε χώρους κράτησης στη χώρα, που είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και τρεις μήνες.

Ξεκίνησαν όταν κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της μεταφοράς στην απομόνωση συγκρατούμενου τους η εκτέλεση του οποίου θα γίνει άμεσα, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με την εκδοχή των ιρανικών αρχών, κρατούμενος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από πέτρα το κεφάλι κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ εγκλείστων.

Ανώτατος δικαστικός στην επαρχία Αλμπόρζ, όπου βρίσκεται η Καράτζ, ανέφερε πως οι ταραχές άρχισαν στην πτέρυγα όπου κρατούνται φυλακισμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών και ότι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε κουβέρτες, προκαλώντας πυρκαγιά. Διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη φυλακή έχει εξομαλυνθεί πλέον.

Τον Οκτώβριο, τουλάχιστον οκτώ φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στη φυλακή της Εβίν, στην Τεχεράνη, που προκάλεσαν, σύμφωνα με τις αρχές, «τραμπούκοι».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων στην Εβίν, όπου είναι γνωστό ότι υφίστανται κακομεταχείριση πολιτικοί κρατούμενοι και όπου εγκλείονται συχνά αλλοδαποί.

Τον ίδιο μήνα, ξέσπασαν επίσης επεισόδια στη φυλακή της Ραστ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκιλάν (βορειοδυτικά).

Σύμφωνα με την IHR, οι φυλακισμένοι στην Καράτζ φώναξαν συνθήματα εναντίον του καθεστώτος, ιδίως «θάνατος στον δικτάτορα», έκλεισαν πόρτες, έσπασαν κάμερες του συστήματος παρακολούθησης.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι ο κρατούμενος που υπέκυψε ονομαζόταν Μοχσέν Μανσουρί και χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Άλλοι 17 φυλακισμένοι τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπέστησαν παρά ελαφριά τραύματα.

Τα στοιχεία του κρατούμενου που κινδυνεύει να εκτελεστεί δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Τα νέα επεισόδια καταγράφονται σε μια χώρα που συνταράσσεται τους τελευταίους τρεις μήνες από κύμα κινητοποιήσεων, έναυσμα του οποίου ήταν ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η νεαρή ιρανή κουρδικής καταγωγής είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην καταστολή των διαδηλώσεων, γεγονός που προκαλεί, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοβερό πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να εκτελεστούν για υποθέσεις που συνδέονται με τις μαζικές κινητοποιήσεις. Το Ιράν ήδη εκτέλεσε αυτόν τον μήνα δυο διαδηλωτές, προκαλώντας αγανάκτηση στη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα