back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Appodixi: Πάνω από 73.000 καταγγελίες για αποδείξεις – «μαϊμού» – Επιβράβευση έως 2.000 ευρώ στους καταγγέλλοντες

Διαβάστε επίσης

Στους 150.000 έφτασαν οι χρήστες που εγκατέστησαν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή της ΑΑΔΕ “Appodixi “ενώ 73.834 από αυτούς σκανάρισαν και απέστειλαν στην ΑΑΔΕ τις αποδείξεις που έλαβαν για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών καθώς διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για «μαϊμού» αποδείξεις που είτε προέρχονταν από πειραγμένες ταμειακές μηχανές  είτε δεν είχαν διαβιβαστεί στο σύστημα ή ακόμη εμφάνιζαν ποσά μικρότερες αξίας από τις συναλλαγές που είχαν με επιχειρήσεις ως πελάτες τους.

Και να φανταστεί κανείς ότι για το έργο ελέγχου των αποδείξεων για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί υποπολλαπλάσιους υπαλλήλους που φτάνουν μόλις τους 5.000 εφοριακούς.

Σε καθημερινή βάση διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής περί τις 2.200 αποδείξεις για περαιτέρω έλεγχο από τους εφοριακούς. Με βάση τα παραπάνω το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται,ακόμη και μέσα στην εβδομάδα,να εκδώσει υπουργική απόφαση σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την οποία θα προβλέπεται η οικονομική επιβράβευση όσων πολιτών προχωρούν σε καταγγελίες στην ΑΑΔΕ , μέσω της “Appodixis”,για λήψη πλαστών αποδείξεων αγοράς αγαθών η παροχής υπηρεσιών.

Με βάση τις καταγγελίες επιβλήθηκαν ήδη σε αρκετές περιπτώσεις πρόστιμα σε επιχειρήσεις και επιτηδευμαστίες , μεταξύ των οποίων πρατήρια καυσίμων για έκδοση παραποιημένων αποδείξεων καθώς άλλο ποσό εμφανιζόταν στον πελάτη που αγόρασε βενζίνη και άλλο στην εφορία.Οι πελάτες σκάναραν τις αποδείξεις και τις διαβίβασαν, μέσω της εφαρμογής apodeixi , στην εφορία όπου μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε η τοποθέτηση από τους πρατηριούχους καυσίμων παράνομων λογισμικών στις ταμειακές μηχανές των πρατηρίων και τα πρόστιμα που έπεσαν έφτασαν τις 500.000 ευρώ.

Με την υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ποσό με το οποίο θα επιβραβεύονται οι καταγγέλοντες και το οποίο θα φτάνει το 10% της αξίας της πλαστής απόδειξης η του προστίμου και θα κυμαίνεται από 50-2.000 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι όσο θα αυξάνουν οι καταγγελίες πελατών ,τόσο περισσότεροι παρανομούντες επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα συμμορφώνονται εκδίδοντας γνήσιες αποδείξεις.Το τελικό χτύπημα για όσους αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη και εκδίδουν πλαστές αποδείξεις θα έρθει το 2023 με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με 560.000 POS.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα των δέκα πρώτων ημερών που λειτούργησε η εφαρμογή “Appodeixi” διαβιβάστηκαν προς διερεύνηση στη φορολογική διοίκηση περισσότερες από 20.000 αποδείξεις. Από αυτές, οι μισές ήταν επώνυμες καταγγελίες και οι υπόλοιπες ανώνυμες.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα