back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κίνα: Η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό μπορεί να οδηγήσει σε έως 2 εκατ. θανάτους

Διαβάστε επίσης

Ο ξαφνικός τερματισμός της πολιτικής της «μηδενικής COVID» στην Κίνα προκάλεσε ανησυχίες για εκτεταμένες μολύνσεις μεταξύ του ευπαθούς, μη εμβολιασμένου πληθυσμού με χαμηλή φυσική ανοσία που μπορεί να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στο σύστημα υγείας και να οδηγήσει σε έως 2 εκατ. θανάτους, ή και περισσότερους, σύμφωνα με διάφορες ερευνητικές ομάδες.

Νέες αναλύσεις από διάφορα προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν ότι το εκ νέου «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε έως 2,1 εκατ. θανάτους. Έως χθες, η Κίνα είχε καταγράψει επίσημα 5.242 θανάτους που συνδέονται με την COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό της που φθάνει το 1,4 δισεκ. κατοίκους.

Ακολουθούν κάποιες από τις εκτιμήσεις:

Πάνω από 2 εκατομμύρια

Ο Τζόου Τζιατόνγκ, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην περιοχή Γκουανγκσί, στη νοτιοδυτική Κίνα, ανέφερε τον περασμένο μήνα σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Shanghai Journal of Preventive Medicine ότι η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους εάν χαλαρώσει τους περιορισμούς της COVID με τον ίδιο τρόπο που έκανε το Χονγκ Κονγκ φέτος. Οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν σε πάνω από 233 εκατομμύρια, σύμφωνα με την πρόβλεψή του.

1,55 εκατομμύρια

Τον Μάιο, επιστήμονες στην Κίνα και τις ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η Κίνα κινδυνεύει με πάνω από 1,5 εκατ. θανάτους λόγω COVID εάν εγκαταλείψει την αυστηρή πολιτική της «μηδενικής COVID» χωρίς μέτρα προστασίας, όπως αύξηση του εμβολιασμού και πρόσβαση σε θεραπείες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Προέβλεψαν ότι η κορύφωση της ζήτησης για μονάδες εντατικής θεραπείας θα ξεπερνά κατά 15 φορές τη δυναμικότητα, προκαλώντας περίπου 1,5 εκατ. θανάτους, με βάση τα παγκόσμια στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τη σοβαρότητα του παραλλαγμένου στελέχους.

Ωστόσο, οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων οι βασικοί συντάκτες ήταν από το πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα- ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εάν το βάρος δοθεί στον εμβολιασμό.

Έως 2,1 εκατομμύρια

Η Κίνα μπορεί να καταγράψει από 1,3 εκατ. έως 2,1 εκατ. νεκρούς εάν άρει την πολιτική της «μηδενικής COVID», λόγω των χαμηλών ποσοστών βασικού εμβολιασμού και χορήγησης αναμνηστικών δόσεων καθώς και έλλειψης υβριδικής ανοσίας, ανέφερε η βρετανική εταιρία επιστημονικών πληροφοριών και ανάλυσης Airfinity στα τέλη Νοεμβρίου.

Η εταιρία ανέφερε ότι υπολόγισε τα στοιχεία της με βάση το κύμα της BA.1 στο Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο, που προέκυψε αφού η μητρόπολη χαλάρωσε τους περιορισμούς ύστερα από δύο χρόνια.

Πάνω από 1 εκατομμύριο

Το Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME), με έδρα τις ΗΠΑ, που είναι τμήμα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέφερε την Παρασκευή ότι με βάση επικαιροποιημένο μοντέλο αναμένει πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους μέσα στο 2023. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, τα κρούσματα στην Κίνα αναμένεται να φθάσουν στην κορύφωσή τους περί την 1η Απριλίου, ενώ την ίδια περίοδο οι θάνατοι θα είναι περίπου 322.000. Περί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα έχει μέχρι τότε μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με τον διευθυντή του IHME, τον Κρίστοφερ Μάρι.

Ειδικοί στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν ότι η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα όλων των επαρχιών ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2023 θα έχει αποτέλεσμα οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 να φθάσουν τους 684 ανά εκατομμύριο, σύμφωνα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους.

Με βάση τον πληθυσμό της Κίνας του 1,4 δισεκ. κατοίκων, και χωρίς να υπάρξει εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων, αυτό αντιστοιχεί σε 964.400 θανάτους.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα