back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Περού: Ο πρόεδρος του Μεξικού προσφέρεται να χορηγήσει άσυλο στον Πέδρο Καστίγιο

Διαβάστε επίσης

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε χθες Δευτέρα την προσφορά η χώρα του να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον περουβιανό πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο και την οικογένειά του, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα των Άνδεων να διεξαχθούν πρόωρα.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ έχει πει πως θεωρεί ότι ο κ. Καστίγιο —που παύθηκε με απόφαση του περουβιανού Κογκρέσου και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου, αφού αποπειράθηκε να διαλύσει το κοινοβούλιο, κίνηση που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν απόπειρα πραξικοπήματος—, εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος του Περού.

Το βράδυ της Κυριακής, η διάδοχος του Πέδρο Καστίγιο, η Ντίνα Μπολουάρτε, που ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους ώρες μετά την απαλλαγή του από τα καθήκοντά του, είπε πως ενημερώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών πως το αίτημα να χορηγηθεί άσυλο στο Μεξικό σε μέλη της οικογένειας του προκατόχου της εγκρίθηκε.

Ο μεξικανός πρόεδρος είπε χθες πως οι αιτήσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία: υπάρχει «διαδικασία που πρέπει να αποπερατωθεί», εξήγησε.

«Κρατάμε ανοικτή την πόρτα για τον πρόεδρο του Περού, την οικογένειά του και όλους όσοι (…) αισθάνονται πως υφίστανται διωγμό», διαβεβαίωσε πάντως.

Ακόμη, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ τάχθηκε υπέρ της πρότασης να επισπευστούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυρία Μπολουάρτε υπέβαλε πρόταση στο Κογκρέσο να επισπεύσει τις εκλογές, να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά οι κοινοβουλευτικοί την απέρριψαν. Θα ψηφίσουν εκ νέου για το ζήτημα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα