back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για πλαφόν στα 180 ευρώ: Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν

Διαβάστε επίσης

«Σήμερα είναι ένα άλλο ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δήλωσε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για την απόφαση των υπουργών ενέργειας της Ευρώπης να συμφωνήσουν σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – μια ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους τόνισε από τους υπουργούς ενέργειας της Ευρώπης. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, ότι δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Ακόμη μια πρόταση της Ελλάδας γίνεται πολιτική της Ευρώπης», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Οι υπουργοί Ενέργειας αποφάσισαν αυτό που εδώ και εννέα μήνες έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνιστά ορόσημο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προς όφελος των πολιτών», προσθέτει.

Προηγουμένως το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Την ικανοποίησή της σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς φυσικού αερίου εξέφρασε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν Ντερ Στρέτεν.

Όπως αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων (Belga), η Φαν ντερ Στρέτεν τόνισε πως “από την αρχή, επιδιώξαμε τον ίδιο στόχο: να ελέγξουμε τις τιμές διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού. Σήμερα, πετύχαμε αυτόν τον στόχο” και συμπλήρωσε ότι “ο Μηχανισμός Διόρθωσης της Αγοράς θα προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες μας από τις υπερβολικές τιμές, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι παραμένει το απόλυτο μέτρο ασφαλείας και δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας. Ο ρόλος του Μηχανισμού είναι να παρεμβαίνει όταν οι τιμές του φυσικού αερίου φτάνουν σε παράλογα επίπεδα τιμών. Επομένως, ελπίζω ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ. Ο Μηχανισμός λειτουργεί με αυτήν την έννοια σαν αερόσακος σε ένα αυτοκίνητο, ο οποίος υπάρχει μόνο για να μας προστατεύει σε περίπτωση ατυχήματος”.

Καταλήγοντας, η Βελγίδα Υπουργός σημείωσε πως “συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση με ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης. Με τα απαραίτητα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, θα είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο χειμώνα και να ξεπεράσουμε μαζί την ενεργειακή κρίση”

Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου-Π. Πέρκα για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Με μεγάλη καθυστέρηση και αδύναμα μέτρα η Ευρώπη ακόμη αναζητά λύσεις στην ενεργειακή κρίση

Η σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σίγουρα δεν αποτελεί μια αφορμή για πανηγυρισμούς, εφόσον λαμβάνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου δεν αρκεί ως λύση στο πρόβλημα του φετινού χειμώνα, ενώ μένει να αποδειχθεί το εάν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη, καθώς και οι επιπτώσεις και η αποτελεσματικότητά της.

Ύστερα από ένα χρόνο ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις τιμές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να καλπάζουν και την ακρίβεια να δοκιμάζει όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με σοβαρά ελλείμματα στο έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών, θα περίμενε κανείς ότι η Ευρ. Ένωση θα ήταν σε θέση να πάρει παράλληλα και άλλες πιο μεταρρυθμιστικές αποφάσεις, που θα περιόριζαν τις τιμές ενέργειας και τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών. Αυτό που βλέπουμε δυστυχώς είναι ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς απέναντι σε μία κρίση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη αλλά και σε σοβαρές δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας που δεν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουμε στη θέση ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση, είτε στις τιμές ρεύματος είτε στις τιμές φυσικού αερίου, οφείλει να συνοδεύεται από ισχυρό δημόσιο έλεγχο στην αγορά ώστε να μην παράγονται υπερκέρδη εις βάρος των πολιτών. Η εκ των υστέρων ανάκτηση και επιστροφή υπερκερδών μετά από μήνες, όταν αυτά έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη και την ποιότητα ζωής των πολιτών και οι επαγγελματίες κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αποτελεί παραδοχή αποτυχίας και αδυναμίας. Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί ταχύτατα για την αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο, προκειμένου να προστατευθούν η κοινωνία και η οικονομία από νέες αναταράξεις στις αγορές φυσικού αερίου, αλλά και για έναν πραγματικό μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, για να προστατευθούν εξίσου και οι πιο αδύναμες οικονομίες αλλά και οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα