back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η απειλή της «τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν ανησυχεί τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Η ειδική επιτετραμμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν εξέφρασε την ανησυχία της χθες Τρίτη για το γεγονός πως η απειλή της τρομοκρατίας εκεί συνεχίζει να είναι υψηλή.

Μολονότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να ελέγχουν τη χώρα αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, δεν είναι σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα των «τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στο Αφγανιστάν», είπε η επικεφαλής της Αποστολής Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών (UNAMA), η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η κυρία Οτουνμπάγεβα είπε ότι την ανησυχούν ιδιαίτερα πρόσφατες επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), επισημαίνοντας αυτές αυτές εναντίον των πρεσβειών της Ρωσίας και του Πακιστάν κι εναντίον ξενοδοχείου όπου είχαν καταλύσει πολλοί Κινέζοι.

«Οι απώλειες αμάχων από τις επιθέσεις συνεχίζουν να είναι αξιοσημείωτες», υπογράμμισε.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ έκρινε πως το μέλλον στη ρημαγμένη από τον πόλεμο που κράτησε δεκαετίες χώρα παραμένει αβέβαιο.

Εξάλλου, επέκρινε τους Ταλιμπάν για το γεγονός ότι επιβάλλουν σωματικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, καθώς και τη θανατική ποινή, όπως και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Αφότου επέστρεψαν στην εξουσία πέρυσι οι φονταμενταλιστές σουνίτες άρχισαν σταδιακά να εφαρμόζουν την ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου, της σαρίας, με την οποία είναι συνώνυμο το κίνημά τους.

Μέτρα όπως ιδίως η απαγόρευση στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία, στην οποία προστέθηκε χθες η απαγόρευση στις νέες να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια, προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Εξάλλου, οι Ταλιμπάν κατηγορούνται για τη διάπραξη στοχευμένων επιθέσεων αντιποίνων και για δολοφονίες επικριτών τους.

Το Αφγανιστάν βιώνει ταυτόχρονα ανθρωπιστική καταστροφή: εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα