back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Περισσότερες βίζες για τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις

Διαβάστε επίσης

Πρόβλεψη για την έκδοση 4.000 περισσότερων αδειών παραμονής για τους Αφγανούς που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ συμπεριλήφθηκε σε ένα νομοσχέδιο μαζικών κυβερνητικών δαπανών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μαζί με την παράταση της εφαρμογής του Προγράμματος Ειδικής Μεταναστευτικής Βίζας (SIV) μέχρι το 2024.

Οι βίζες SIV είναι διαθέσιμες για αρκετούς Αφγανούς που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις ως διερμηνείς και μεταφραστές, όπως επίσης και σε άλλους ρόλους και οι οποίοι φοβούνται ενδεχόμενα αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες Αφγανών έχουν έρθει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής του αναφερόμενου προγράμματος, αρκετές ακόμη χιλιάδες παραμένουν στην πατρίδα τους αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας πολύπλοκης διαδικασίας εξακρίβωσης στοιχείων που κινείται με αργούς ρυθμούς.

Οι υποστηρικτές του προγράμματος εκτιμούν ότι ο αριθμός των Αφγανών που συνεργάστηκε με τους Αφγανούς στη διάρκεια των 20 ετών της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και έχουν μείνει πίσω μπορεί να φτάνει τις 60.000.

Επιπλέον, ασκούν πιέσεις για την παράτασή του εδώ και χρόνια παρά τη σκληρή αντίθεση από όσους το αντιμάχονται και υποστηρίζουν ότι μία μαζική εισροή Αφγανών θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Περισσότεροι από 70.000 Αφγανοί έχουν γίνει δεκτοί στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά μόνο για “ανθρωπιστικούς λόγους” που σημαίνει ότι θα πρέπει να αιτηθούν για τη χορήγηση ασύλου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απέλασης όταν η άδεια προσωρινής παραμονής τους εκπνεύσει.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα