back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεξικό: Συνελήφθη αδελφός ενός αρχηγού καρτέλ ναρκωτικών

Διαβάστε επίσης

Το μεξικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη σύλληψη αδελφού ισχυρού αρχηγού συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά, του Νεμέσιο Οσεγκέρα Σερβάντες, επικεφαλής του Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ).

Ο Αντόνιο Οσεγκέρα Σερβάντες συνελήφθη χθες στην Τλαχομούλκο δε Σουνίγα (πολιτεία Χαλίσκο, δυτικά) και θεωρείται πως ήταν υπεύθυνος στο ΚΝΓΧ για την «αγορά μεγάλης ποσότητας όπλων» και τον «συντονισμό βίαιων ενεργειών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Γνωστός με το παρατσούκλι «Τόνι Μοντάνα» (σ.σ. το όνομα του χαρακτήρα που υποδύεται ο Αλ Πατσίνο στην ταινία Ο σημαδεμένος), ο Αντόνιο Οσεγκέρα κατηγορείται εξάλλου από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι ευθύνεται επίσης για «ξέπλυμα χρήματος» και τη «διακίνηση ναρκωτικών διεθνώς» από πλευράς ΚΝΓΧ.

Η Ουάσιγκτον προσφέρει αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη του αδελφού του, του «Ελ Μέντσο». Τον Φεβρουάριο του 2020, ο γιος του τελευταίου, ο Ρουβέν Οσεγκέρα Γκονσάλες, ή «Ελ Μεντσίτο», εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ιδίως για διακίνηση ναρκωτικών.

Το ΚΝΓΧ και το καρτέλ της Σιναλόα θεωρούνται οι δυο ισχυρότερες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μέλη του ΚΝΓΧ κρατούν όμηρο αξιωματικό του στρατού, τον συνταγματάρχη Χοσέ Ισίδρο Γκριμάλδο, από τη 10η Δεκεμβρίου. Τον απήγαγαν ενώ έκανε διακοπές στην πολιτεία Χαλίσκο.

Την 26η Ιουνίου 2020, ομάδα βαριά οπλισμένων εκτελεστών του ΚΝΓΧ εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της πρωτεύουσας, του Ομάρ Γκαρσία Χαρφούς, σε μια από τις κυριότερες λεωφόρους της πρωτεύουσας. Ο αξιωματούχος τραυματίστηκε, αλλά επέζησε.

Τον Μάιο του 2015, το ΚΝΓΧ κατέρριπτε στρατιωτικό ελικόπτερο εν πτήσει στη Χαλίσκο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, στρατιωτικούς και αστυνομικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί από τον Δεκέμβριο του 2006 πάνω από 340.000 φόνοι, που αποδίδονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους στις συμμορίες του οργανωμένου εγκληματος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα