back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Η Αλβανία έχει επιλέξει τον ευρωπαϊκό δρόμο, να μην επιτρέπει τον αναθεωρητισμό

Διαβάστε επίσης

«Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή, να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.

«Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει» επισήμανε.

Όμως, πρόσθεσε, «αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα».

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή, ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία».

«Αλλά, όμως, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις συναντήσεις του στα Τίρανα είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο, αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι) θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της χώρας Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, μετά το πέρας των οποίων θα λάβει χώρα κατ’ ιδίαν δείπνο εργασίας των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν κυρίως την περαιτέρω ενδυνάμωση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών και της συνεργασίας τους σε ευρύ φάσμα τομέων, καθώς και σε διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερή επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2021.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα