back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Η επίλυση της ΑΟΖ θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Αλβανία

Διαβάστε επίσης

Στα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της μίνι -περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκε σήμερα ο Νίκος Δένδιας, όπου συζήτησε με την ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τη γειτονική χώρα, με έμφαση στην επί της αρχής συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, ενόψει και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού αύριο στα μειονοτικά χωριά.

«Η συνάντηση μας έγινε στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του διαλόγου για τη συμφωνία επί της αρχής, στην οποία καταλήξαμε πριν από δύο χρόνια προκειμένου να προσφύγουμε στη Χάγη για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μας. Το θέμα αυτό, όπως και το εμπόλεμο, αλλά και η διατήρηση των συνοριακών πυραμίδων θα στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το διεθνές δίκαιο είναι η βάση για την επίλυση όλων των διαφόρων και θα ανοίξει ένα νέο μεγάλο, σημαντικό κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις, τόνισε ο κ Δένδιας στις δηλώσεις με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι συζήτησαν για τον ρόλο της Ελληνικής μειονότητας και την Αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, που αποτελούν πολύτιμους συνδετικούς κρίκους, μεταξύ των δύο χωρών και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του υπουργού ότι έχουν συσταθεί ήδη ομάδες εμπειρογνωμόνων ως προς την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων των Αλβανών μεταναστών, στην Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας πάντως δεν έκρυψε την ενόχληση του σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες Αλβανία και Τουρκία για την εξαγορά τουρκικών drones, τύπου Bayraktar. «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι μονόδρομος έναντι αναθεωρητικών δυνάμεων που επιθυμούν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές και αντιλήψεις προσεγγίζοντας τα Δυτικά Βαλκάνια όχι για συνεργασία, αλλα για να τα μετατρέψουν σε ζώνες επιρροής, που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες. Σε αυτό θεωρώ ότι μπορούμε να βοηθήσουμε», τόνισε.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και περιφερειακά ζητήματα με τον κ Δένδια να σημειώνει οτι «η άφιξη μου εδώ, είναι το τελευταίο βήμα μετά το πρόσφατο ταξίδι μου, σε Βελιγράδι και Πρίστινα και είναι δεικτική της σημασίας που δίνουμε στην περιοχή. Η ευημερία και η ειρήνευση είναι σημαντικοί παράμετροι. Έχουμε ενώπιον μας ένα σημαντικο θέμα, την κλιμάκωση της έντασης στο Βόρειο Κόσοβο και στις συναντήσεις μου υπογραμμισα την ανάγκη διαλόγου για μια συνολική επίλυση του ζητήματος, αλλά και την αυτοσυγκράτηση που πρέπει να επιδείξουν όλες οι πλευρές».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα