back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευθύνες στη δημοτική αρχή για τον Στρέφη καταλογίζει η Ανοιχτή Πόλη

Διαβάστε επίσης

Την στήριξή της στους κατοίκους που αντιδρούν για τους όρους κάτω από τους οποίους γίνεται η ανάπλαση στον λόφο του Στρέφη εκφράζει εκ νέου η Ανοιχτή Πόλη. Όπως τονίζει το έργο προωθήθηκε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και παραβιάζοντας κάθε αρχή διαφάνειας.

«Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του λόφου Στρέφη

Μέσα στις γιορτές φαίνεται ότι θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο του σήριαλ της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea για την “ανάπλαση” του λόφου Στρέφη. Μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση για αναστολή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν αιτηθεί κάτοικοι της περιοχής, ο δήμαρχος έσπευσε ταχύτατα (σε φανερή αντίθεση με την ταχύτητα που κινούνται έργα ουσίας για την πόλη) και καλεί τους κατοίκους στο δικαστήριο εν μέσω των γιορτών στις 27.12 (!). Στόχος να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του προηγούμενου δικαστηρίου για διακοπή των εργασιών.

Η όλη ιστορία Δήμου Αθηναίων – Prodea – λόφου Στρέφη γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική για το πώς αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή Μπακογιάννη τη σχέση με τους/τις κατοίκους και την διαβούλευση. Η “ανάπλαση” του λόφου Στρέφη είναι ένα έργο που προωθήθηκε εξαρχής χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί η γνώμη της δημοτικής κοινότητας, παραβιάζοντας κάθε ουσιαστική αρχή διαφάνειας, παρακάμπτοντας τις προβλέψεις για δημόσιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με τους όρους και τις επιλογές που επέβαλε η “δωρήτρια” εταιρεία. Συνάντησε όχι μόνο την αντίδραση των περιοίκων, αλλά και τις επίσημες δημόσιες αντιδράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων και άλλων.

Είναι μια παρέμβαση που δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής απέναντι σε αυτά που ζητούν οι κάτοικοι και που πραγματικά χρειάζονται ο λόφος Στρέφη και άλλοι εγκαταλειμμένοι σήμερα (με ευθύνη της δημοτικής αρχής) χώροι πρασίνου: διαρκή φροντίδα και συντήρηση, ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών πρασίνου, διαβούλευση με τους καθημερινούς χρήστες κατοίκους και όχι αμφίβολες, επιβεβλημένες άνωθεν “αναπλάσεις” βιτρίνας.

Η Ανοιχτή Πόλη είχε αντιδράσει άμεσα στις μεθοδεύσεις για τον λόφο Στρέφη, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις για διαφανείς συμμετοχικές διαδικασίες, για πραγματικά ανοιχτούς δημόσιους χώρους και για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών φροντίδας του αστικού πρασίνου».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα