back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λουκασένκο: «Θεωρίες συνωμοσίας» τα περί ανάπτυξης δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια, που διεξήγαγε η χώρα του, δεν είχαν στόχο την Ουκρανία και απέρριψε «θεωρίες συνωμοσίας» περί αναπτύξης λευκορωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα.

Μιλώντας σε μια σύσκεψη με στρατιωτικούς ηγέτες για το τέλος των εσπευσμένων στρατιωτικών επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτό τον μήνα, ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια «επίθεση» εναντίον της Λευκορωσίας εκ μέρους «γειτόνων» τους οποίους δεν προσδιόρισε. «Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο», πρόσθεσε ο Λουκασένκο, λέγοντας πως οι στρατιωτικές κινήσεις περιορίστηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας και δεν απείλησαν κανέναν άλλον.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε τις τελευταίες εβδομάδες έναν καταιγισμό στρατιωτικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένων ελέγχων ετοιμότητας και μιας νέας ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα. Τα γυμνάσια οδήγησαν Ουκρανούς αξιωματούχους να υποθέσουν ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μέσω του λευκορωσικού εδάφους, όπως έκανε χωρίς επιτυχία κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου της στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα ο Λουκασένκο υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μινσκ, μια σπάνια επίσκεψη του ηγέτη του Κρεμλίνου στο εξωτερικό. Η επίσκεψη προκάλεσε φόβους ότι ο Πούτιν επιδιώκει να καλοπιάσει τη Λευκορωσία ώστε να συμμετάσχει στη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, κάτι που έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να κάνει ο Λουκασένκο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι αναφορές για τέτοια σχέδια είναι «αβάσιμες» και «ανόητες».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα