back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Politico: Η πολιτική είναι μία οικογενειακή υπόθεση για τις αδελφές Kαϊλή

Διαβάστε επίσης

“Το πρώτο άτομο που υπερασπίστηκε με πάθος την Εύα Kαϊλή όταν συνελήφθη  για το σκάνδαλο Qatargate ήταν η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή, γράφει στο πρωτοσέλιδο άρθρο του το ευρωπαϊκό Politico και σημειώνει ότι ” αυτό από μόνο του μπορεί να μην εκπλήσσει, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο γυναικών φαίνεται να ξεπερνούν την απλή αδελφική πίστη “.

Καθώς η Εύα Καϊλή έχτιζε καριέρα στο Κοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή ίδρυε οργάνωση πολλαπλών χρήσεων – τη Made Group – οι στόχοι της οποίας συχνά επικαλύπτονταν με την καριέρα της αδερφής της. Καθώς η Εύα Καϊλή ανέβαινε συνεχώς στην πολιτική, το Made Group έβγαζε φτερά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος ότι οι δραστηριότητες του Made Group διασταυρώθηκαν με τα πολιτικά συμφέροντα της Εύα μπορεί να διαπιστώσει κανείς στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, το Made Group της Μανταλένα Καιλή, το 2018, δημιουργούσε τη «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία» με την ονομασία ELONtech, η οποία επικεντρώθηκε στους ίδιους τομείς.

Η ELONtech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδερφές Καϊλή να συμμετέχουν πλήρως στις δραστηριότητες του, όπως επίσης συμμετείχε και το κοινοβουλευτικό επιτελείο της τότε αντιπρόεδρο του ΕΚ Εύας Καϊλή Η Μανταλένα Καϊλή διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος. Ένας από τους συντάκτες της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, εμφανίζεται επίσης στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της ELONtech Αλέξανδρος Σπυρίδωνος εμφανίζεται στην ίδια λίστα κοινοβουλευτικών βοηθών ως πάροχος υπηρεσιών.

Το 2020, η Εύα Καϊλή ίδρυσε ένα διεθνές συμβουλευτικό συμβούλιο, το STOA, το οποίο τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες καινοτομίας της ΕΕ. Το διοικητικό συμβούλιο περιελάμβανε έναν εκπρόσωπο από την ELONTech — και έναν από το Ίδρυμα Κατάρ, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου με βαθιά τσέπη για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα του Politico « oι δραστηριότητες της ELONtech είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Διοργανώνει εκδηλώσεις και αυτοπροβάλλεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομικά και τεχνολογικά ζητήματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαφάνειας LobbyFacts.eu, η ELONtech συμπεριλήφθηκε στο μητρώο των ομάδων πίεσης της ΕΕ από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία blockchain. έκτοτε έχει εξαφανιστεί από το μητρώο.

Η μητρική της οργάνωση Made Group δεν έχει δημοσιεύσει κανέναν ισολογισμό, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ έχει λάβει μεγάλα ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη.

Ο ιστότοπος της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Τη στιγμή της σύνταξης του άρθρου του Politico, η ιστοσελίδα επανήλθε  στο διαδίκτυο, αλλά τα ονόματα των στελεχών έχουν αφαιρεθεί. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση της ELONtech, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήταν η Στρογγυλή Τράπεζα της Αθήνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με οικοδεσπότη την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το συμβούλιο το οποίο διορίσθηκε διερευνάται γαι όλα τα γεγονότα και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Εύας Καϊλή δήλωσε άτομο από το γραφείο ενός εκ των ευρωβουλευτών που διεξάγει την έρευνα. Ο Κρίστιαν Εχλερο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής που ανέλαβε την προεδρία της STOA τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε στο POLITICO ότι δεν είναι βέβαιος εάν συζητήθηκε ενδελεχώς η πρόταση για τον διορισμό εμπειρογνώμονα στην STOA που εργαζόταν παράλληλα για την ELONtech.

Ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου «δεν είχε οικονομικές συνέπειες για τη STOA, ούτε επηρέασε τη λειτουργία της ως τέτοιας», είπε. Το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποίησε μόνο μερικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο αυτής της εντολής, οι οποίες έγιναν όλες κατά τη διάρκεια της θητείας του Καϊλή ως προέδρου, πρόσθεσε. «Δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προέδρου — και αυτές οι συναντήσεις, εξ όσων γνωρίζω, δεν οδήγησαν σε καμία πρωτοβουλία εντός της STOA».

Ερωτηθείσα από το POLITICO γιατί τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων αφαιρέθηκαν από τον ιστότοπο της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή είπε ότι αυτό έγινε για να διατηρηθεί «διακριτικότητα» σχετικά με τα πρόσωπα των συμβούλων και των εθελοντών του οργανισμού. Ερωτηθείσα γιατί διέγραψε και το όνομά της, είπε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι διευθύνει την ELONtech.

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα Καϊλή —της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου « της ηθικής και της προσωπικότητας» της αδερφής της.

Σε συνέντευξή της στην ελληνική εφημερίδα Πρώτο Θέμα, είπε ότι είναι έτοιμη να ανακριθεί στις Βρυξέλλες.

Οι δύο αδερφές είναι πολύ δεμένες μεταξύ τους, συχνά επιχαίρουν η μία την άλλη στα social media και κάνουν επικά ψώνια στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Εύας Καϊλή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε το hashtag «#keep_calm & #vote_sister».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δυο τους εθεάθηκαν συχνά μαζί σε εκδηλώσεις τεχνολογίας και συμμετείχαν η μια στα έργα τις άλλης . Στο λόμπι Industry Commons, στο ΔΣ του οποίου είναι η Μανταλένα Καϊλή , η ίδια περιγράφεται ως «επικεφαλής σύμβουλςο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδερφής της, Ελληνίδας ευρωβουλευτής Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή.

Η παραπάνω περιγραφή αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.

Η Μανταλένα Καϊλή είπε στο POLITICO ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο που όπως είπε «επιτρεπόταν για ευρωβουλευτές». Η Μανταλένα Καϊλή πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται -και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ- στη λίστα συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, συμμετέχοντας στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και γρήγορα έγινε γνωστή ως νομοθέτης με επιρροή στα ψηφιακά θέματα. Καταρτισμένη μηχανικός και αρχιτέκτονας, εντάχθηκε στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) τον Ιούλιο του 2014 και συνέχιζε να συμμετέχει στην αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ, Horizon 2020, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Εύα Καιλή έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος του STOA, αναλαμβάνοντας την προεδρία το 2017. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση, στην οποία θα παρέμενε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Ταυτόχρονα, πίσω στην Ελλάδα, η Μανταλένα Καϊλή — με σπουδές Νομικής — ετοιμαζόταν για τα δικά της εγχειρήματα. Τον Αύγουστο του 2017, ξεκίνησε το Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα. Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή ήταν εισηγμένη ως αποκλειστική διαχειριστής και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η κα Ματίνα Κανάκη συμπεριλήφθηκε επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Ματίνα Κανάκη έγινε διαχειριστής της Estate Aria Properties, μιας κτηματομεσιτικής επιχείρησης που ιδρύθηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφο της, Φραντσεσκο Τζιόρτζι ο οποίος εργάζεται ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή, του αλλου Ιταλού ευρωβουλευτή και εμπλεκόμενου σύμφωνα με τον Αντόνιο ΠατσιέριΑντρεα Γκαζολίνο

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών μετά την ίδρυση του το 2017, το Made Group συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από το Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών.

Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για τις επικοινωνίες, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από χρηματοδότηση από την ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε μια κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του STOA και το 2021 μίλησε σε ένα πρόγραμμα Made Group.

Το Made Group υποστήριξε επίσης το Communications for Girls Coding, ένα έργο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε μια εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του 2017.

Στο έργο συμμετείχε επίσης η Kean, μια ελληνική ΜΚΟ με τη συνεργασία της Made Group – της οποία ιδρυτής είναι η Κανάκη ως γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου. Το 2018, μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Kean πιστοποίησε την Εύα Καιλή για την ενεργοποίηση της δημιουργίας Girls Coding μέσω μιας σύστασης προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο χρηματοδότησε το έργο στο πλαίσιο του Horizon 2020.

Ένας εκπρόσωπος του ΕΙΤ είπε: «Λόγω κοινού ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην τεχνολογία, η Εύα Καϊλή ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων».

Το 2020, το Made Group επιλέχθηκε επίσης για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου STARTS — μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Horizon 2020 που επιδίωκε να ενσωματώσει την τέχνη και την τεχνολογία. Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης που ονομάζεται «τέχνη και ψηφιακό περιβάλλον », η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο POLITICO άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ. Αυτό το άτομο πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.

Μιλώντας στο POLITICO, η Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης μεταξύ του Made Group και του έργου που έκανε η αδελφή της στις Βρυξέλλες. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας», είπε.

Σε δελτίο τύπου της ανέφερε ότι η Made Group «έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Το δελτίο τύπου υπογράμμιζε επίσης ότι η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο (όχι εταιρεία) και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση».

Κανένας άλλος που κατονομάζεται στο άρθρο δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης σημειώνει το Politico.

Πηγή: Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα