back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Πολυχρονόπουλος: Την αλληλεγγύη δεν την ζητάς ούτε την επιβάλλεις-Την επιβάλλει η καρδιά

Διαβάστε επίσης

Στην ενίσχυση της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο άλλος Άνθρωπος» που επιτελεί διάφανο και αποδεδειγμένο έργο, βοηθώντας κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε ανάγκη, είναι αφιερωμένος ο φετινός χριστουγεννιάτικος ραδιομαραθώνιος που πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ο Αθήνα 9.84.

Τα μικρόφωνα του σταθμού της πόλης άνοιξαν στις 8 το πρωί και έως αργά το βράδυ,  εκπροσώποι των τεχνών, του πολιτισμού και της γεύσης, ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και προσφέρουν ουσιαστική στήριξη και θαλπωρή σε κάθε ευάλωτο συνάνθρωπό μας.

Συγκεντρώνουμε βασικά είδη διατροφής (όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά, γάλα μακράς διαρκείας, αρτοσκευάσματα κλπ.), είδη προσωπικής υγιεινής (αντισηπτικά, σαμπουάν, αφρόλουτρα, υγρά καθαρισμού, οδοντόκρεμες κλπ.), φάρμακα αλλά και παιδικά παιχνίδια για τους μικρούς επωφελούμενους των προγραμμάτων της Κοινωνικής Κουζίνας

Σημειώνεται  ότι μόνο σήμερα το πρωί πέρασαν από τον χώρο της Κοινωνικής Κουζίνας για πρωινό, 300 συνάνθρωποι μας που έχουν ανάγκη και πήραν το πρωινό τους το οποίο αποτελούνταν από γλυκά μπισκότα φρυγανιές καφέ γάλα και τσάι ενώ ήδη είχε ξεκινήσει παράλληλα το μαγείρεμα για το μεσημεριανό φαγητό όπου το μενού το οποίο είναι λαχανόρυζο με περισσότερες από 500 μερίδες που συνοδεύονται από σαλάτες και γλυκές Λιχουδιές.

Ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ο οποίος τα τελευταία χρόνια άφησε τη ζεστασιά του του σπιτιού του, βγήκε στους δρόμους, και μαγειρεύει συνταγές για ευάλωτους συνανθρώπους μας με βασικό συστατικό την αγάπη.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, περιέγραψε πώς ξεκίνησε μόνος του το 2011 αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία μαγειρεύοντας για πρώτη φορά στη λαϊκή αγορά της Φυλής, αλλά και πώς σταδιακά ήρθαν δίπλα του πολλοί άνθρωποι για να συνδράμουν την προσπάθειά του, απλοί εθελοντές κάθε ηλικίας, καλλιτέχνες, ηθοποιοί και τραγουδιστές που τον συνοδεύουν σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της συλλογικής κουζίνας του «Άλλου Ανθρώπου».

«Την αλληλεγγύη δεν την ζητάς ποτέ ούτε την επιβάλεις. Την επιβάλει  μόνο η καρδιά σου. Τόσο οι απλοί εθελοντές μας όσο και οι καλλιτέχνες έρχονται από μόνοι τους, με δική τους πρωτοβουλία και στέκονται στο πλευρό μας. Άλλωστε και εμείς μόνοι μας ξεκινήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος είπε, η ουσιαστική στήριξη είναι αμφίδρομη και η αλληλεγγύη, όταν είναι αληθινή, αναδεικνύει  την έννοια της πραγματικής προσφοράς.

«Ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια όταν συνειδητοποίησα ότι ο διπλανός μου αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα από αυτά που εγώ νόμιζα ότι είχα και σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνω κάτι για αυτό. Να προσφέρω στην κοινωνία. Από όλη αυτή τη διαδικασία, ουσιαστικά ο μεγαλύτερος ωφελούμενος είναι ίδιος σου ο εαυτός. Γεμίζει η ψυχή σου με συναισθήματα που ίσως δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα νιώσεις. Έχω δει ανθρώπους να δακρύζουν μετά το τέλος ενός γεύματος και αυτό είναι πολύ σπουδαίο», τόνισε.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ήταν αφοπλιστικός όταν αναφέρθηκε στη σημασία του να προσφέρει κάποιος αυτό που πολλοί θεωρούμε αυτονόητο, ένα πιάτο φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη: «Τα γεύματα που προσφέρουμε μας φέρνουν πιο κοντά. Είναι η έννοια της παρέας και της επικοινωνίας, να νιώσεις ότι έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο να κουβεντιάσεις, να πιεις έναν καφέ. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο που δημιουργεί όλα τα υπόλοιπα. Ενώνουν άστεγες ψυχές είτε αυτές βρίσκονται σε παγκάκια είτε σε παλάτια», σημείωσε.

Καθημερινά, ο «Άλλος Άνθρωπος», προσφέρει 400-500 μερίδες φαγητό σε άπορους συνανθρώπους μας. «Δεν κάνουμε ελεημοσύνη, προσφέρουμε ένα γεύμα, πρωινό, καφέ και κυρίως παρέα, τρώμε όλοι μαζί», εξήγησε.

Πρόσθεσε δε ότι  είναι πολύ σημαντικό όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, να επισκεφτούν τους χώρους της Κοινωνικής Κουζίνας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 109, Κεραμεικός), να ενημερωθούν για το έργο του «Άλλου Ανθρώπου», να συνομιλήσουν με όσους βρίσκονται εκεί και εν συνεχεία να αποφασίσουν αν θέλουν πραγματικά  να βοηθήσουν.

«Η χαρά της συμμετοχής και της προσφοράς είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον «Άλλο Άνθρωπο». Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η αξιοπρέπεια , ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην επιλογή του καθενός, το νοιάξιμο προς τον συνάνθρωπο. Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι  και προσωπικά μου αρέσει η αμφισβήτηση, προτρέπω τον κόσμο να έρθει να δει και να μάθει τι πραγματικά κάνουμε. Να μην φέρνει απλά τρόφιμα κα φεύγει , να μείνει να μαγειρέψει μαζί μας, να  συμμετάσχει περισσότερο στη διαδικασία. Άλλωστε, η αλήθεια έρχεται μέσα από την αμφισβήτηση», σχολίασε και προέτρεψε τους ακροατές του Αθήνα 9.84 αλλά και όλο τον κόσμο «να απελευθερώσουμε τον άλλο άνθρωπο που κρύβουμε μέσα μας και που τον κρατάμε αλυσοδεμένο γιατί αυτό θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους».

Χώροι συγκέντρωσης:

Πειραιώς 100 – Αθήνα 9. 84

Μεγάλου Αλεξάνδρου 109, Κεραμεικός- Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»

Η αλληλεγγύη από όλους… για όλους, γίνεται πράξη και αυτά τα Χριστούγεννα στον σταθμό της πόλης!

Newsroom Αθήνα 9.84, Σπύρος Χαλικιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα