back to top
25.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

25.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Θετικός o απολογισμός της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα παρά τα «παρατράγουδα» με τα τουρκικά drones

Διαβάστε επίσης

Θετικός είναι σε μεγάλο βαθμό ο απολογισμός της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της μίνι – περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς διαπιστώθηκε πρόθεση και διάθεση από την αλβανική πλευρά να μπει το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ σε μια συγκεκριμένη τροχιά.

Οι τεχνικές επιτροπές δεν έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι μικρές. Επομένως, τους επόμενους μήνες υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη ενδέχεται να γίνει εφικτή, καθώς ο πρόεδρος της Αλβανίας θα έχει πλέον την εξουσιοδότηση, προκειμένου να συνταχθεί το λεγόμενο συνυποσχετικό, που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι να αποφευχθεί το αρνητικό προηγούμενο του 2009, όταν η τότε Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ κρίθηκε άκυρη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, βέβαια, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη του ίδιου αλλά και η σημερινή του πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά συνέπεσε με την υπογραφή της συμφωνίας Τιράνων – Άγκυρας για την πώληση τριών drones Bayraktar. «Θέλω όμως να κάνω μια καταληκτική παρατήρηση μετά το γεύμα μου με τον Πρωθυπουργό. Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Στην Αθήνα βέβαια είναι γνωστές οι σχέσεις του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτό που ενοχλεί την ελληνική πλευρά. «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό» επεσήμανε. Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι τα Τίρανα έχουν κάνει σαφή επιλογή στην ευρωπαϊκή τους προοπτική και δεν πρόκειται όπως υπονόησε να τη θέσει σε κίνδυνο με τέτοιες κινήσεις. Ο κ Δένδιας παράλληλα έδωσε έμφαση στα εκκρεμή ζητήματα με την Αλβανία λέγοντας πως «η επίλυση του εμπολέμου, και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών. Αλλά, επίσης, νομίζω, όντας μια σημαντική προσέγγιση, θα ανοίξει ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο στις άριστες, αμοιβαίες, κοινές μας σχέσεις». Και η ομόλογός του υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης όλων των ζητημάτων ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες για συμβιβασμό και για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά

Μεγάλο ενδιαφέρον στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης προκαλεί και η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – η πρώτη εδώ και 31 χρόνια – στα χωριά που ζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, που κανονικά επρόκειτο να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Ο κ Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τη Χειμάρρα ενώ συνοδευόμενος από τον Αλβανό ομόλογό του θα βρεθεί και στη Δερβιτσάνη και Λειβαδιά. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σχολεία, μειονοτικές οργανώσεις και πολιτιστικά κέντρα αλλά κυρίως θα συνομιλήσει με ανθρώπους της μειονότητας. Χθες, πάντως, αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας, Μπαϊράμ Μπεγκάι κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Φοινίκης φέρεται να ενοχλήθηκε από την ελληνική σημαία στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος αρνήθηκε να την κατεβάσει και έτσι, η επίσκεψη του Μπεγκάι ακυρώθηκε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα