back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Εγκρίνεται από το Κογκρέσο ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός

Διαβάστε επίσης

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες Πέμπτη το σχέδιο νόμου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, κείμενο που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και για να εγκριθεί οριστικά απαιτείται απλά ακόμη μια ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κείμενο, που προβλέπει δημόσιες δαπάνες σχεδόν 1,7 τρισεκ. δολαρίων, αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, χωρίς σοβαρές αναταράξεις, από την κάτω Βουλή και θα επιτρέψει να αποφευχθεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, το περιβόητο shutdown, που θα προκαλείτο τα μεσάνυχτα εάν δεν εγκρινόταν νόμος από το Κογκρέσο.

«Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να εγκριθεί οπωσδήποτε καθώς θα ωφελήσει τις οικογένειες, τους βετεράνους, την εθνική μας ασφάλεια και, ακόμη, την υγεία των δημοκρατικών θεσμών μας», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, πριν από την ψηφοφορία.

Διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο τροποποιεί νόμο του 19ου αιώνα ώστε να αναφέρεται ρητώς ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να επεμβαίνει για να ανατρέψει την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Κογκρέσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αξιοποίησε τις ασάφειες στο ισχύοντα νόμο για να ισχυριστεί πως ο Μάικ Πενς, ο πρώην αντιπρόεδρός του, μπορούσε να σταματήσει την ανάδειξη στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν έπειτα από την εκλογή του που ο ρεπουμπλικάνος τότε απερχόμενος πρόεδρος δεν αναγνώρισε· πρόκειται για ένα από τα κυριότερα στοιχεία που οδήγησαν στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Τραμπ, που ήδη ανακοίνωσε πως θα είναι ξανά υποψήφιος το 2024, χαρακτήρισε χθες το κείμενο «εξευτελιστικό», «ξεπούλημα» στην «άκρα αριστερά», στις ελίτ της Ουάσιγκτον, στα λόμπι…

Νέα πλειοψηφία τον Ιανουάριο

Το σχέδιο του προϋπολογισμού εγγυάται την ομαλή λειτουργία του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους —των δυνάμεων επιβολής του νόμου, της διπλωματίας, των ενόπλων δυνάμεων, της οικονομικής πολιτικής κ.λπ.— ως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή να έχει μόλις μερικές ημέρες θητείας ακόμη, και την επομένη της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που υποδέχθηκαν θερμά οι περισσότεροι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, δεν υπάρχουν γενικά αμφιβολίες για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καλούσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξής του στη Γερουσία να καταψηφίσουν, ώστε να αναβληθεί η ψηφοφορία και να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών μετά τις γιορτές, όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα πλειοψηφία στην κάτω Βουλή, που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές όμως ξεκάθαρα τον αγνόησαν, προσφέροντας σχεδόν είκοσι ψήφους στους Δημοκρατικούς ώστε το κείμενο να περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία (68-29) χθες.

Το βράδυ της Τετάρτης, διαφωνίες για τη μετανάστευση οδήγησαν στην αναβολή της ψηφοφορίας για μερικές ώρες. Η επίμαχη διάταξη αφαιρέθηκε, για να μην καθυστερήσει η έγκριση του νομοσχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα