back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισπανία: Στο αρχείο η έρευνα για τους θανάτους μεταναστών στη Μελίγια

Διαβάστε επίσης

Η ισπανική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε στο αρχείο την έρευνά της για τον θάνατο τουλάχιστον 23 μεταναστών από την Αφρική που είχαν επιχειρήσει στις 24 Ιουνίου να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα Μελίγια από το Μαρόκο.

Η αρχειοθέτηση αυτή αποφασίστηκε καθώς δεν βρέθηκαν «ενδείξεις αδικήματος στη συμπεριφορά των ισπανικών μελών των δυνάμεων της τάξης» στη διάρκεια αυτής της τραγωδίας, διευκρίνισε η εισαγγελία σε ανακοίνωση.

«Δεν μπορούμε να συναγάγουμε ότι η δράση των μελών των δυνάμεων της τάξης αύξησε τον κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών και άρα δεν μπορούμε να τους απαγγείλουμε κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια», πρόσθεσε.

Η εισαγγελία διευκρινίζει ωστόσο ότι διαβίβασε στους αξιωματούχους των δυνάμεων της τάξης στοιχεία για ενδεχόμενες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος μελών τους που φέρεται να εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον των μεταναστών.

Η ισπανική εισαγγελία είχε ανακοινώσει την έναρξη αυτών των ερευνών μερικές ημέρες μετά την τραγωδία, λέγοντας ότι ήθελε «να ρίξει φως σε ό,τι συνέβη».

Τουλάχιστον 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, όταν σχεδόν 2.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τον ψηλό φράκτη από συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Μελίγια από τη συνοριακή μαροκινή πόλη Ναντόρ (νότια).

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανεξάρτητοι ειδικοί που διορίστηκαν από το Συμβούλιο δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ έκαναν λόγο από την πλευρά τους για 37 θανάτους στη διάρκεια αυτού του δράματος, του πιο φονικού που έχει καταγραφεί ποτέ στα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και στους δύο ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια, τα μοναδικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αφρικανική ήπειρο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα