back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Β. Αμερική παγώνει – Η Ευρώπη καταρρίπτει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Διαβάστε επίσης

Την ίδια στιγμή που η Βόρεια Αμερική επηρεάζεται από εξαιρετικά χαμηλές τιμές θερμοκρασίας, η Ευρώπη βίωσε την Παρασκευή 23/12 μια από τις θερμότερες ημέρες των τελευταίων τουλάχιστον 150 ετών για τέλη Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας Météo-France δημοσίευσε ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Δεκέμβριο σε 17 μετεωρολογικούς σταθμούς με ιστορικό καταγραφών άνω των 80 ετών. Τα θερμόμετρα στη νότια ηπειρωτική Γαλλία και στην Κορσική έδειξαν έως 22,5 βαθμούς Κελσίου και στη Βόρεια Γαλλία έως και 16°C, ενώ στο Παρίσι 15,7°C. Πρόκειται για την 11η φορά φέτος που η Γαλλία επηρεάζεται από εξαιρετικά υψηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που καταρρίπτονται ρεκόρ θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο.

Δεν επηρεάζουν μόνο τη Γαλλία όμως οι θερμές αέριες μάζες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν επίσης στη Βόρεια Ισπανία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στην Ιταλία (Σαρδηνία). Στην Ελλάδα, οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έδωσαν τη θέση τους σε υψηλότερες τιμές, οι οποίες στα βόρεια είναι υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

Αντίθετα, οι ταχέως κινούμενες, από την περιοχή του Καναδά, πολικές αέριες μάζες έχουν πλέον καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Σε αρκετές περιοχές των κεντρικών και βόρειων πολιτειών των ΗΠΑ η θερμοκρασία έχει πέσει στους -20 με -40 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικό του πόσο νότια έχουν μεταφερθεί οι πολικές αέριες μάζες είναι το γεγονός ότι στα παράκτια τμήματα του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού, η θερμοκρασία πλησίασε τους -7 βαθμούς Κελσίου. Αξιοσημείωτο επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές κατέγραψε πτώση της τάξης των 22-25 βαθμών Κελσίου σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Αναμένεται η μεταφορά των πολικών αερίων μαζών πιο ανατολικά προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου και θα εντοπίζονται οι σημαντικότερες αρνητικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις. Επιπροσθέτως αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις σε περιοχές που βρίσκονται πλησίον και ανατολικά των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα