back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φ. Ντονμέζ: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφέροντας ότι αυτή η διαδικασία «συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

Ανέφερε ακόμη πως «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ όσο και το δικό μας υπουργείο Εξωτερικών έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα».

«Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο.

Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε στην ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως ανέφερε, το γεωτρύπανο Φατίχ (Fatih) ανακάλυψε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 58 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε βάθος 3.023 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο οικόπεδο Çaycuma-1.

«Το φυσικό αέριο που έχουμε ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα ισοδυναμεί με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές με τα σημερινά στοιχεία. Η νέα μας ανακάλυψη θα ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες ανακαλύψεις σε άλλα γεωλογικά πεδία που γειτνιάζουν με την περιοχή. Θα ξεκινήσουμε νέες γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα είναι το ενεργειακό κέντρο της Κασπίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής» συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη ότι τελικός στόχος είναι η Τουρκία να ανακηρύξει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, σταματώντας πλήρως την εξάρτησή της από εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό.

Ακόμη σημείωσε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Τουρκίας (κρατική και ιδιωτική) έχει φτάσει τα 80.000 βαρέλια, ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 100.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο.

Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα