back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Α. Εξαδάκτυλος: Πρωτοχρονιά με κύμα ιογενών λοιμώξεων – Ποιες ηλικίες σαρώνει η γρίπη

Διαβάστε επίσης

 

Σύμφωνα με τους γιατρούς αυτή την εποχή βρίσκονται σε έξαρση οι αναπνευστικές λοιμώξεις (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα, αλλά και σε παιδιά.     Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής καταγράφουν ανοδική τροχιά με την αύξηση να αφορά κυρίως τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, η λοίμωξη Covid-19 είναι σε σταθερότητα ως προς τα κρούσματα, όπως και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV, σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί η πραγματικότητα των 150 ανθρώπινων απωλειών σε εβδομαδιαία βάση. Ακόμα κι αν έχουμε εμβολιαστεί ή νοσήσαμε, ακόμα και αν μάθαμε να συμβιώνουμε με τον covid όπως και με άλλες ασθένειες.

Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν να περάσουμε τις γιορτές και τις πρωτοχρονιάτικες συγκεντρώσεις με αυξημένη προσοχή, τήρηση των γνωστών μέτρων προστασίας και υιοθέτηση συμπεριφορών ασφάλειας ώστε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Για τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο επικεφαλής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)  που μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, είναι μονόδρομος «να απευθυνόμαστε άμεσα και με τα πρώτα συμπτώματα στους γιατρούς, κυρίως οι μεγάλες ηλικίες, επειδή είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν πρόκειται για γρίπη, covid ή κάτι άλλο…. Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός».

ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Όπως εξήγησε, η σύσταση αφορά και τις μικρές ηλικίες, διότι «τα παιδιά αντιμετωπίζουν περισσότερες ιώσεις, μετά από 2 χρόνια παραμονής στο σπίτι» Και πρόσθεσε πως «στα νοσοκομεία οι χρόνοι αναμονής είναι μεγάλοι, πολύ μεγαλύτεροι απ ότι πέρισυ… Υπάρχει μια σχετική πίεση στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με τις παιδικές ηλικίες, αλλά όχι στην έκταση της προηγούμενης χρονιάς οπότε είχαμε χιλιάδες διασωληνωμένους και νοσηλευόμενους στα Νοσοκομεία».

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σχετικά με τη γρίπη σημειώνει ότι είναι σε έξαρση και ιδιαίτερα για τα παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα ειδικά νοσοκομεία. Εκτιμά επίσης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει μια μικρή αύξηση κρουσμάτων.

Οι οδηγίες ενόψει και των γιορτινών συγκεντρώσεων είναι να τις αποφεύγουμε εφόσον αισθανόμαστε ασθενείς. Αυτό, άλλωστε επιβάλλει η προσωπική μας ευθύνη απέναντι στο οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. «Να μείνουμε σπίτι, να κάνουμε τεστ για κορωνοϊό, να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία» σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η νέα χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει ποδαρικό και με ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων, σε ένα  επιβαρυμένο περιβάλλον από την αύξηση των περιστατικών ιώσεων. Μιας γενικότερης έξαρσης στις αναπνευστικές λοιμώξεις που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

«Είναι τώρα μια εποχή, που καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε πολλά φάρμακα, λόγω μειωμένης παραγωγής. Η χρήση τους είναι πολύτιμη, πρέπει να γίνεται πάντα μετά από συμβουλή και συνταγή γιατρού, ενώ επιβάλλεται να κατοχυρωθεί και νομοθετικά, λόγω μιας γενικευμένης αντίληψης περί πολυφαρμακίας που επικρατεί» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα