back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χ. Ζερεφός: Πιο συχνές τα τελευταία 60 χρόνια, οι ψυχρές εισβολές

Διαβάστε επίσης

 

Ο κορυφαίος παγκοσμίως επιστήμονας σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Χρήστος Ζερεφός μιλά στον Αθήνα 984 και στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» για το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών συνθηκών, ως απότοκο της κλιματικής κρίσης.  Ταυτόχρονα, προειδοποιεί για τον αντίκτυπο σε Ευρώπη και Ελλάδα, με έλευση κύματος χιονιά, μετά το σαρωτικό πέρασμα -με δεκάδες νεκρούς- από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Ζερεφός αφού τονίζει πως εξ ορισμού η κλιματική κρίση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει ότι «στο επόμενο 15νθήμερο θα πρέπει να αναμένουμε να φθάσει και στη χώρα μας, αλλά εξασθενημένο, το παγωμένο κύμα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ».

Ως προς τις συνθήκες που προκάλεσαν αυτήν την κλιματική ανωμαλία, τονίζει πως έχουν επαναληφθεί πριν από 60 χρόνια.

«Το πολικό μέτωπο και η ροή των παγωμένων κυμάτων στους μείον 30 και 40 βαθμών Κελσίου,  αφού κατέβηκαν από τον Βόρειο Καναδά στα προς βορά σύνορα των ΗΠΑ, δημιούργησαν συνθήκες χιονιά για να κατευθυνθούν νοτιότερα και στη συνέχεια να αρχίσουν να αποδυναμώνονται….Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού καταγράφεται πάλι ένας εμποδισμός των ψυχρών αερίων μαζών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υψηλότερες θερμοκρασίες…»

Η κρίση στο κλίμα για τον διακεκριμένο επιστήμονα, είναι συνυφασμένη με την αποσταθεροποίησή του. Και καλεί να αναλογιστούμε το μυθικό κόστος για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, σε περίπτωση που τέτοιου είδους φαινόμενα τείνουν να επαναλαμβάνονται σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.

«Αν ο άνθρωπος δεν λάβει τα μέτρα του, όπως ζητούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, το ακραίο θα γίνει σύνηθες και όταν συμβεί αυτό  δεν θα έχουμε επιστροφή», υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός.

Όσο για «τα ποσά που θα κληθούμε να πληρώσουμε θα είναι ανυπολόγιστα, ενώ οι 60 νεκροί αποτελούν ήδη έναν εξαιρετικά υψηλό φόρο για μια καιρική ανωμαλία».

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι  μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ακόμα και την ύστατη στιγμή κάνουν έκκληση για την λήψη κάποιων μέτρων.

Η αντίδραση για την αντιμετώπιση της τρύπας του όζοντος  με μέτρα και αλλαγές που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την περιβαλλοντική απορρύθμιση σε οικονομία, ενέργεια, χρήση ανανεώσιμων πηγών και άλλους τομείς, πρέπει να είναι συντονισμένη και πέρα από  κυβερνήσεις.

Το στοίχημα είναι να περάσει στη νέα γενιά και να γίνει κτήμα της, μέσα από μαθήματα στα σχολεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα