back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ιράν: Δυο καταδικασμένοι σε θάνατο απαγχονίζονται

Διαβάστε επίσης

Δυο καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών για φόνους στη Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, επαρχία του νοτιοανατολικού Ιράν, εκτελέστηκαν το σαββατοκύριακο, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα η ιρανική δικαιοσύνη.

Ο Ελίας Ραϊσί και ο Αγιούμπ Ριγκί απαγχονίστηκαν την 24η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Mizan online, ειδησεογραφικό ιστότοπο της ιρανικής δικαστικής εξουσίας.

«Ο Ελίας Ραϊσί εκτελέστηκε για φόνο που διέπραξε τον Μάιο του 2020 εξαιτίας οικογενειακών διαφορών», ανέφερε ο Μεχντί Σαμσαμπαντί, γενικός εισαγγελέας στη Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ο Αγιούμπ Ριγκί είχε την ίδια τύχη διότι σκότωσε χρησιμοποιώντας πυροβόλο όπλο κάποιον με τον οποίο είχε προσωπική διαφορά, πρόσθεσε ο εισαγγελέας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι δύο εκτελέσεις έγιναν το Σάββατο, αφού οι οικογένειες των θυμάτων «αρνήθηκαν να χαρίσουν τη ζωή στους καταδικασθέντες», ανέφερε ο εισαγγελέας, πρόσθεσε ο Mizan.

Ο φόνος επισύρει τη θανατική ποινή στο Ιράν, δυνάμει του ισλαμικού νόμου της αντεκδίκησης. Ωστόσο, δεν επιβάλλεται αν η οικογένεια ή συγγενείς του θύματος δεχθούν να απονεμηθεί χάρη.

Οι νέες εκτελέσεις έγιναν δύο ημέρες αφού η ιρανική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε πως τρεις άνθρωποι στην πόλη Σιράζ απαγχονίστηκαν, μετά τις καταδίκες τους για βιασμό και ένοπλη ληστεία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ιρανικό σύστημα δικαιοσύνης προχώρησε στην εκτέλεση δυο ανδρών, για εγκλήματα που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις το έναυσμα των οποίων ήταν ο θάνατος τη 16η Σεπτεμβρίου στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, αφού συνελήφθη στην Τεχεράνη διότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Κατά τις δικαστικές αρχές, 11 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ως αυτό το στάδιο για εγκλήματα που συνδέονταν με τις μαζικές κινητοποιήσεις. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως άλλοι τουλάχιστον δεκαπέντε κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, με έδρα το Λονδίνο, το Ιράν κατατάσσεται δεύτερο παγκοσμίως ως προς την επιβολή της θανατικής ποινής, πίσω μόνο από την Κίνα: τουλάχιστον 314 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα