back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πλεύρης – Γκάγκα: Ευθύνη της ΕΛΑΣ και των επιχειρηματιών η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

Διαβάστε επίσης

Η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άνοιξε για πολλοστή φορά μετά την φωτογραφία του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη με τσιγάρο στο χέρι σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που κοινοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάνοντας γνωστό πως θα επιβληθούν πρόστιμα.

Ο νόμος ισχύει για όλους και το κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο απαγορεύεται, έγραψε ο υπουργός Υγείας ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα μιλώντας το πρωί στο ΑΝΤ1 σημείωσε πως «η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του μέτρου».

«Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και πρέπει να το δούμε, γιατί έχει ατονήσει και δεν εφαρμόζεται το μέτρο. Έχει μείνει λίγο πίσω», τόνισε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας πως «η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του μέτρου». «Η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου είναι σημαντική καθώς το κάπνισμα δεν είναι υπόθεση μόνο για όσους καπνίζουν, γιατί έχουμε και τους παθητικούς καπνιστές που επιβαρύνονται», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την Δευτέρα κοινοποιώντας την φωτογραφία του Βασίλη Μπισμπίκη με το τσιγάρο στο χέρι στο κέντρο διασκέδασης, έγραψε ότι «με βάση αυτήν την φωτογραφία κινείται η διαδικασία να επιβληθεί το πρόστιμο στο μαγαζί και σε όσους παρανομούν». «Ο νόμος ισχύει για όλους και το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ».

Σε νεότερη ανάρτησή του o κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών είναι μεγάλη, καθώς όχι απλά ανέχονται τους θαμώνες που καπνίζουν, αλλά τους σερβίρουν και τασάκια, όπως παρατηρεί, παραθέτοντας μάλιστα και μια προσωπική του εμπειρία από κέντρο διασκέδασης.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απαντά στην κριτική περί ελέγχων που δεν γίνονται και προστίμων που δεν επιβάλλονται, τονίζοντας πάντως ότι δεν γίνεται να βρίσκεται και από ένα κλιμάκιο ελέγχου σε κάθε πίστα ή κλαμπ.

«Συνεπώς η ευθύνη είναι στις διοικήσεις, όταν αυτές όχι απλά δεν αποτρέπουν, αλλά διευκολύνουν την παράβαση του νόμου, αδιαφορώντας ακόμη και στις εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τον καπνό» γράφει, προτρέποντας όλους να αντιδρούν, όταν βλέπουν τέτοια φαινόμενα. «Χρειάζεται και η αντίδραση όλων μας. Δεν είναι γραφικό να ζητάμε από τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτούμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω», αναφέρει.

Για την επίμαχη φωτογραφία του Βασίλη Μπισμπίκη με το τσιγάρο στο χέρι στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδά η Δέσποινα Βανδή και το πρόστιμο που επιβλήθηκε με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, μίλησε η Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε  τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε για το κάπνισμα στα μπουζούκια. «Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, που γινόταν χαμός γιατί είχε πολύ κόσμο… μόνο το τσιγάρο έλειπε» είπε γελώντας η Ματίνα Παγώνη.

Μεμονωμένα περιστατικά, λένε οι υπεύθυνοι του νυχτερινού κέντρου

Σε ανακοίνωσή τους που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι υπεύθυνοι του νυχτερινού κέντρου αναφέρουν τα εξής:

«Αγαπητοί φίλοι, όλοι γνωρίζετε ότι η μεγάλη οικογένεια του «Έναστρον», η διοίκηση, οι καλλιτέχνες και οι δεκάδες εργαζόμενοι προσφέρουμε επι πολλά έτη υψηλό επίπεδο ψυχαγωγίας και διασκέδασης σεβόμενοι πάντοτε την τήρηση των νόμων.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου είναι συνεχής και αδιάκοπη, μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες αφού είναι δύσκολος ο έλεγχος εκατοντάδων πελατών που διασκεδάζουν.

Μεμονωμένα περιστατικά, όπως αυτό που έλαβε δημοσιότητα, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι μας.

Η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη ενδυναμώνει την προσπάθεια της πολιτείας και την δική μας για την πλήρη απάλειψη του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης.

Είμαστε σίγουροι ότι και με την δική σας συμβολή θα τα καταφέρουμε ! Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος!».

Nίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα