back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισραήλ: Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας μίλησε για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «σε 2-3 χρόνια»

Διαβάστε επίσης

Το Ισραήλ δεν αποκλείεται να εξαπολύσει επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε 2-3 χρόνια, εκτίμησε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, σε μια ασυνήθιστη δημόσια τοποθέτηση για… πολεμική σύρραξη με χρονικό ορίζοντα.

Καθώς οι διεθνείς προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν αποβεί άκαρπες, το Ιράν έχει αρχίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας – αλλά η Τεχεράνη αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.

«Σε 2-3 χρόνια μπορεί να σχίζετε τους αιθέρες προς ανατολάς, συμμετέχοντας σε μια επίθεση κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν», είπε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς σε τελετή αποφοίτησης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Ισραήλ για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περίπτωση που θεωρήσει αδιέξοδο τον διάλογο της Δύσης με την Τεχεράνη, χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία περίπου. Ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε ιρανικούς στόχους που είναι μακρινοί, διασκορπισμένοι και αμυντικά θωρακισμένοι.

Το Ισραήλ ακολουθεί πιστά το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ειδικοί το θεωρούν βέβαιο, εκτιμώντας πως απέκτησε την πρώτη πυρηνική βόμβα από τα τέλη του 1966.

Σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα