back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι φέρνει το 2023 σε εργασία, συντάξεις και πρόνοια

Διαβάστε επίσης

Με 13 αλλαγές έρχεται το 2023 για εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και πρόνοια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες, προβλέπονται:

1. Αυξήσεις στις συντάξεις σε ποσοστό 7,75%, θα λάβουν περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια.

2. Αύξηση του ορίου ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (ν.4997/22 άρθρο 20), όσοι δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας που απαιτείται κατά περίπτωση έως το τέλος του έτους, θα παραμείνουν στην εργασία έως και επτά έτη επιπλέον.

Θα συνταξιοδοτηθούν, δηλαδή, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

3. Αυξημένες εισφορές για 1,3 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Οι εισφορές, θα είναι αυξημένες κατά 9%- 9,5% εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, ενώ η ηγεσία το υπουργείου Εργασίας φέρεται να εξετάζει την κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση.

4. Έκδοση των εκκρεμών συντάξεων -επικουρικών και εφάπαξ- εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Συνολικά στο εννεάμηνο οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης -κύριας και επικουρικής- έφθασαν στις 204.761, συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 25.000 διεθνών συντάξεων.

5. Επέκταση του «ατομικού κουμπαρά» στις επικουρικές συντάξεις και σε όσους νέους ηλικίας έως 35 ετών επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά.

6. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2023, με τη διαδικασία να ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο κατώτατος μισθός ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ μνημονίων, επίπεδα.

7. Σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας -security, ασφαλιστικές, ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, εστίαση και τουρισμό- μετά τις τράπεζες και τα σουπερ μάρκετ, όπου ήδη εφαρμόζεται.

8. Κίνητρα απασχόλησης για ανέργους, αλλά και κυρώσεις για όσους δεν ενεργοποιούνται για την εύρεση εργασίας.

Οι ποινή διαγραφής από το μητρώο ανέργων, κυμαίνεται από έξι μήνες έως και δύο έτη ανάλογα με την άρνηση του ανέργου να καταρτίσει ψηφιακό σχέδιο δράσης ή να αναλάβει προτεινόμενη εργασία, αλλά και την μη δήλωση απασχόλησης παράλληλα με την καταβολή του επιδόματος.

Το επίδομα εργασίας ισούται με το 50 % του επιδόματος/βοηθήματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει έως τη λήξη του επιδόματος ενώ ο άνεργος βρήκε εργασία. Επίσης, χορηγείται εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

9. Υλοποίηση των νέων προγραμμάτων της ΔΥΠΑ μέσω των οποίων προσφέρονται νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε 68.000 άνεργους συμπολίτες μας, νέους γυναίκες, ΑμεΑ και μακροχρόνια ανέργους.

10. Υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης 500.000 εργαζομένων και ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ύψους 1 δις ευρώ.

11. Σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής κατοικίας για την παροχή προσιτής στέγης σε 137.000 νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτους πολίτες.

12. Εφαρμογή του Μητρώου Παροχών Αναπηρίας και του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού για συμπολίτες μας με αναπηρία.

13. Υλοποίηση των προγραμμάτων «Νταντάδες της Γειτονιάς» και δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα