back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Μεγάλη ανησυχία για το Κόσοβο – Να εγκαταλείψει η σερβική πλευρά την εθνικιστική ρητορική

Διαβάστε επίσης

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την ένταση στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και ζήτησε απόσυρση των σερβικών οδοφραγμάτων και εγκατάλειψη της «εθνικιστικής ρητορικής».

«Ανησυχούμε πολύ για αυτές τις εντάσεις. Τα παράνομα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι του Κοσόβου πρέπει να διαλυθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, τονίζοντας επίσης ότι ο αποκλεισμός της συνοριακής διέλευσης Μερντάρ από τη σερβική πλευρά επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. «Ειδικά η εθνικιστική ρητορική, όπως την ακούμε τις τελευταίες εβδομάδες από τη Σερβία, είναι εντελώς απαράδεκτη και η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου στέλνει το λάθος μήνυμα», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο περιμένει μια «εποικοδομητική προσέγγιση από τη Σερβία» και το έχει καταστήσει πολύ σαφές στη σερβική πλευρά μέσω διαφόρων διαύλων.

Σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο, είναι ακόμη σημαντικό οι Σέρβοι του Κοσόβου να επιστρέψουν το συντομότερο στους θεσμούς της κυβέρνησης του Κοσόβου, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα είναι προς όφελος των ανθρώπων που ζουν στο βόρειο Κόσοβο. Ταυτόχρονα, επισήμανε, «το Κόσοβο πρέπει να δεχτεί να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του διαλόγου ΕΕ – Σερβίας και η εφαρμογή της Σερβικής Ένωσης Δήμων, η οποία συμφωνήθηκε το 2013 και το 2015». Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση «υποστηρίζει τις πολύ εντατικές συνομιλίες του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ Μίροσλαβ Λαϊτζάκ και της δύναμης KFOR προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα αποκλιμάκωση της κατάστασης επιτόπου και να σημειωθεί επιτέλους πρόοδος στον διάλογο για την συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Μπούργκερ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα