back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού με τον Περιφερειάρχη Αττικής για τα έργα πολιτισμού στην Αττική

Διαβάστε επίσης

Η πορεία των έργων πολιτισμού που υλοποιούνται στην Αττική με πόρους από το ΠΕΠ Αττική «2014-2020» αλλά και ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο, ήταν αντικείμενο της συνάντησης εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γ. Γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και ο προϊστάμενος Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ Γιάννης Μυλωνάς.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και δράσεων πολιτισμού το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για τις χρηματοδοτήσεις του νέου Περιφερειακού προγράμματος Αττικής 21-27.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα Αττική 2021-2027 προβλέπεται η υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τον πολιτισμό για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το στόχο πολιτικής 5 του προγράμματος.

Στο νέο πρόγραμμα Αττική 2021-2027 θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των πολιτιστικών θεσμών του σύγχρονου πολιτισμού (Art Athina, Athens Biennale, Ελληνικό Φεστιβάλ, κλπ).

Ενδεικτικά έργα που θα υλοποιηθούν είναι μεταξύ άλλων: το κτήριο επί της Σταδίου 47 που θα φιλοξενήσει το Θεατρικό Μουσείο, έργα στο Τατόι, έργα στον Ναό του Ηφαίστου, τον Ναό του Ολυμπίου Διός, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, αναδεικνύοντας εμβληματικά πολιτιστικά τοπόσημα.

της Αττικής. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η ολοκλήρωση των νέων κτηρίων του Ωδείου Αθηνών που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το κτήριο του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, οι εργασίες συντήρησης του ναού του Ολυμπίου Διός και ο Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια διέθεσε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, 61 εκ. ευρώ για 24 έργα ενίσχυσης και ανάδειξης υποδομών πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και 13,7 εκ. ευρώ για 13 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην αγαστή και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία του Υπουργείου τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και υπογράμμισε πως η κοινή συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Αττικής θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.

Ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε πως με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά με την κ. Μενδώνη διατηρεί μία άψογη συνεργασία, επαναδιατύπωσε την ισχυρή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίσει να επενδύει στον πολιτισμό, αξιοποιώντας τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής για εμβληματικά έργα που θα ισχυροποιήσουν, την πολιτιστική ταυτότητα της Αττικής και θα συμβάλουν στην καθιέρωση της ως ένα ισχυρό brand name στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας ακολούθησαν σχετικές δηλώσεις.

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη:

Στη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά την εξαιρετική συνεργασία που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Αττικής και με τον Περιφερειάρχη. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής συνεργάζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Κάναμε μία ανασκόπηση των έργων τα οποία υλοποιούνται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2021, καθώς βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος και διαπιστώσαμε την εξαιρετικά καλή πορεία των έργων αυτών. Ενημερώσαμε τον Περιφερειάρχη για έργα περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην Αθήνα και στην Αττική και τα οποία το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, συζητήσαμε τις προοπτικές για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, καθώς υπάρχουν πολλά σημαντικά έργα ακόμα, τα οποία πρέπει να γίνουν τόσο στην Αθήνα όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση με τον Περιφερειάρχη, ότι τα έργα πολιτισμού είναι καθαρά αναπτυξιακά έργα, πέρα από την υποχρέωση που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων και την ενδυνάμωση της σύγχρονης δημιουργίας. Τόσο το πολιτιστικό απόθεμα της Αθήνας και της Αττικής όσο και η σύγχρονη δημιουργία, λειτουργούν αναπτυξιακά και κοινωνικά για το σύνολο της Περιφέρειας, καθώς εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, μοχλεύουν σημαντικούς πόρους και τελικά αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής και των επισκεπτών. Θέλω να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, τη Διαχειριστική Αρχή και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για τη χρόνια αυτή συνεργασία, η οποία αποδίδει συνεχώς νέα θετικά αποτελέσματα. Κάνουμε πολλά και έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης:

Με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη καθώς και με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Γ. Διδασκάλου είχαμε σήμερα μία εξαιρετικά σημαντική συνάντηση κατά την οποία έγινε μία συνολική ανασκόπηση των έργων πολιτισμού που υλοποιούνται στην Αττική με πόρους από το ΠΕΠ Αττική « 2014-2020» ενώ συζητήσαμε και για τα έργα που σχεδιάζονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η άριστη και στενή συνεργασία μας που μόνο στόχο έχει να αναδείξουμε τα εμβληματικά πολιτιστικά τοπόσημα της Αττικής μας και να υλοποιούμε έργα που θα ενισχύσουμε το σπάνιο πολιτιστικό μας απόθεμα.

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠ Αττική 2014-2020 αποδίδει καρπούς, όπως διαπιστώνει κανείς από τα έργα που ήδη υλοποιούνται. Στόχος μας είναι και στη νέα προγραμματική περίοδο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε χρηματοδοτικά σημαντικά έργα πολιτισμού, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους χτίζοντας το μεγάλο όραμα μας για την περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής σε ένα ισχυρό παγκόσμιο πολιτιστικό brand name για τον πολιτισμό, ένα όραμα που συμμερίζεται και η ηγεσία του Υπουργείου. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την κ. Μενδώνη για την άριστη συνεργασία, τις υπηρεσίες που εργάζονται για την υλοποίηση των έργων, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας μας και ιδιαίτερα τον Προϊστάμενο κ. Δρόση, καθώς όλοι με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στο να συγκαταλέγεται η Περιφέρεια Αττικής μεταξύ των πρώτων στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς αυτή τη στιγμή το ποσοστό απορρόφησης είναι στο 98%. Είμαστε έτοιμοι, να συνεχίσουμε αυτή την ανοδική πορεία και στη νέα προγραμματική περίοδο, συνεχίζοντας την στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και γενικότερα με την κεντρική κυβέρνηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα