back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βολιβία: Επεισόδια στη Σάντα Κρους μετά τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου κυβερνήτη

Διαβάστε επίσης

Η σύλληψη χθες Τετάρτη του κυβερνήτη της περιφέρειας Σάντα Κρους, του Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, μιας από τις σημαντικότερες μορφές της βολιβιανής αντιπολίτευσης, πυροδότησε κινητοποιήσεις υποστηρικτών του, που συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Ο κ. Καμάτσο συνελήφθη στην ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας, κατ’ εντολή εισαγγελέα που τον κατηγορεί για «τρομοκρατία», πως ενεχόταν στο «πραξικόπημα» εναντίον του αριστερού πρώην προέδρου Έβο Μοράλες τον Νοέμβριο του 2019.

Από τη στιγμή που συνελήφθη, συνοικίες του αστικού κέντρου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Βολιβία αποκλείστηκαν από διαδηλωτές, με πέτρες, οχήματα, κομμάτια ξύλων. Ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά δεν έχει αναφερθεί κανένας σοβαρός τραυματισμός ως τώρα.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο γραφείο τοπικού εισαγγελέα, ενώ άλλοι κατέλαβαν τα δυο αεροδρόμια της πόλης, το Βίρου Βίρου (διεθνές) και το Ελ Τρομπίγιο (εσωτερικές πτήσεις), για να εμποδίσουν τη μεταγωγή του κυβερνήτη στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Ο διευθυντής της εθνικής επιχείρησης αεροπορικών μεταφορών και αεροδρομίων, ο Έλμερ Πόσο, ανακοίνωσε πως οι πτήσεις ανεστάλησαν.

Ο κ. Καμάτσο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι υποκίνησε πραξικόπημα, προτιμά να μιλάει για λαϊκή εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019), που κατηγορούσε την εποχή ότι διέπραξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2019 για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο κυβερνήτης αντιμετωπίζει έρευνες τόσο για τον ρόλο του στον εξαναγκασμό του κ. Μοράλες σε παραίτηση, όσο και για το ότι ενεθάρρυνε τις διαδηλώσεις στη Σάντα Κρους μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου (4 νεκροί, 200 τραυματίες).

 

«Παράτυπη επιχείρηση»

Απαιτούσε τότε η κυβέρνηση να οργανώσει νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν την απογραφή πληθυσμού στην περιφέρειά του —κανονικά θα γινόταν το 2024—, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια και έδρες στο κοινοβούλιο.

«Αγνοούμε αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται ο κυβερνήτης και καθιστούμε την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Άρσε υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη ζωή του κυβερνήτη», ήταν η αντίδραση του γραφείου του κ. Καμάτσο, που κατήγγειλε την «απόλυτα παράτυπη επιχείρηση της αστυνομίας».

Ο 43χρονος δικηγόρος και ηγέτης της δεξιάς, ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία το 2020 (14% των ψήφων), «απήχθη», έκρινε από την πλευρά του ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια στους σημαντικότερους ηγέτες της βολιβιανής δεξιάς και ηγείται της δεύτερης μεγαλύτερης παράταξής της στο κοινοβούλιο, του κόμματος Creemos («Πιστεύουμε»), πίσω από το κόμμα Comunidad Ciudadana («Κοινότητα Πολιτών») του κεντροδεξιού πρώην προέδρου Μέσα.

Οι πρώην πρόεδροι Μέσα (2014-2018), Χόρχε Κιρόγκα (2001-2002) και Τζανίνε Άνιες (2019-2020) καταδίκασαν τη σύλληψη του κυβερνήτη.

Η πρώην πρόεδρος Άνιες, που είχε αντιμετωπίσει τις ίδιες κατηγορίες, καταδικάστηκε τον Ιούνιο να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη.

Υποστηρικτές της κυβέρνησης του σοσιαλιστή νυν προέδρου Άρσε εξέφρασαν, αντίθετα, ικανοποίηση για τη σύλληψη του κ. Καμάτσο.

Ο γενικός εισαγγελέας Ουιλφρέδο Τσάβες, άλλοτε υπουργός του Έβο Μοράλες, έκρινε πως «η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η αμερικανική διπλωματία είναι ενήμερη για τη σύλληψη και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

«Παροτρύνουμε τη βολιβιανή κυβέρνηση να απόσχει από τη χρήση υπέρμετρης ισχύος εναντίον της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών και υποστηρικτών τους. Καλούμε επίσης τις αρχές να τηρήσουν τις ορθές νομικές διαδικασίες», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Εδουάρδο ντελ Καστίγιο ανέφερε πως ο κ. Καμάτσο υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση και ότι η υγεία του είναι καλή και «σταθερή», απορρίπτοντας τη φημολογία πως ο κυβερνήτης τραυματίστηκε, όπως και τις καταγγελίες περί «απαγωγής» του, ή «πολιτικού διωγμού» του.

Ο βολιβιανός συνταγματολόγος Ισραέλ Κίνο δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας πως σε περίπτωση καταδίκης του, ο κ. Καμάτσο διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ως 20 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα