back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Καλομοίρης: Σε ετοιμότητα για νέα έξαρση κορονοϊού-γρίπης, τον Ιανουάριο

Διαβάστε επίσης

 

Σε ανοδική τροχιά, η γρίπη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ -την εβδομάδα μέχρι και τα Χριστούγεννα- καταγράφεται περαιτέρω αύξηση για όλες τις ηλικιακές ομάδες συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Ιδιαίτερα πλήττονται παιδιά, έφηβοι και άτομα άνω των 65 ετών

Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκεται ο κορωνοϊός, αλλά αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν. Εκατόν εννέα ασθενείς διασωληνώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σημειώθηκαν 137 θάνατοι.

«Περιμένουμε νέα έξαρση από τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα  κορωνοϊού-γρίπης» προειδοποιεί μέσω του Αθήνα 9.84  ο γενικός γιατρός και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θοδωρής Καλομοίρης.

Τονίζει πως «και αυτό το χειμώνα θα πρέπει να παίρνουμε προφυλάξεις λόγω του παροξυσμού  κορωνοϊού – γρίπης» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι « ραγδαία η αύξηση στην κοινότητα των κρουσμάτων γρίπης Α και ειδικότερα του στελέχους Η1Ν1»

Σε αυτό πλαίσιο, ως πρώτο βήμα διάγνωσης, προτείνει διεξαγωγή των διπλών self test για κορωνοϊό και γρίπη.

Αυτά γίνονται με τον γνωστό τρόπο, αλλά έχουν δύο υποδοχές για το δείγμα και δύο ενδείξεις ώστε να ανιχνεύεται ταυτόχρονα τόσο ο κορωνοϊός όσο και η γρίπη Α ή/και Β τύπου. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, στην πρώτη θυρίδα του κορωνοϊού  εμφανίζεται μία κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ, ενώ στην περίπτωση της γρίπης, εάν είναι τύπου Β, η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και, εάν είναι τύπου Α, στο αντίστοιχο γράμμα.

Ως γιατρός με πολυετή πείρα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, διαβεβαιώνει για την επάρκεια σε αντιϊκά φάρμακα, ενώ σημειώνει πως είναι περιορισμένης έκτασης η  ζήτηση έως τώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα