back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα και Κολομβία ανοίγουν ξανά πλήρως τα σύνορά τους

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές της Βενεζουέλας και της Κολομβίας ανοίγουν ξανά πλήρως τα σύνορά τους σήμερα, επιτρέποντας τη διέλευση προσώπων και εμπορευμάτων μέσω της γέφυρας Τιεντίτας, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας.

Ήδη τον Σεπτέμβριο οι δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής άνοιξαν εν μέρει τα σύνορα, ιδίως τη διέλευση στην πολιτεία Τάτσιρα (δυτική Βενεζουέλα), μετά την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων με απόφαση του Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου ο οποίος ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας.

Ο κ. Πέτρο και ο ομόλογός του της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, αντάλλαξαν πρεσβευτές έπειτα από τρία χρόνια διακοπής των διπλωματικών σχέσεων.

Οι αρχές στην Μπογοτά εξήγησαν τον Σεπτέμβριο ότι το πλήρες άνοιγμα των συνόρων 2.200 χιλιομέτρων θα γινόταν προοδευτικά.

Οι αρχές της Βενεζουέλας προ ημερών επιθεώρησαν τη γέφυρα Τιεντίτας.

«Ξανανοίγουμε πλήρως τα σύνορα των χωρών μας προκειμένου να εγγυηθούμε την ελευθερία της κίνησης φορτίων και επιβατών, να προωθήσουμε το εμπόριο και τον τουρισμό», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Μεταφορών Γκιγιέρμο Ρέγες Γκονσάλες, διευκρινίζοντας πως οι μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν πλέον να γίνονται αεροπορικώς, χερσαία ή μέσω ποταμών.

Οι πτήσεις από το Καράκας στην Μπογοτά και αντιστρόφως ξανάρχισαν τον Νοέμβριο.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν αξία περίπου 580 εκατομμυρίων δολαρίων σήμερα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των αρχών της Κολομβίας. Το εμπορικό επιμελητήριο Κολομβίας-Βενεζουέλας ωστόσο προέβλεπε πως θα μπορούσαν να ανέλθουν από τα 800 εκατ. ως τα 1,2 δισεκ. δολάρια το 2022.

Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Μπογοτά τον Φεβρουάριο του 2019, αφού ο κολομβιανός δεξιός τότε πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του σοσιαλιστή ομολόγου του Νικολάς Μαδούρο, αλλά να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που είχε αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα